Blog

Webhosting of toch een VPS voor je website? Een VP wat?

[Blog] Webhosting is niet de enige manier om je site in de lucht te krijgen. Je kan ook gebruik maken van VPS. Wat is dat precies?

Denk je aan een website, dan denk je al gauw aan webhosting. Want zonder webhosting kan natuurlijk niemand je website bereiken. Maar er is ook een andere manier om je website te hosten: de ‘virtual private server’ (VPS). Deze is minder bekend onder de gemiddelde website-eigenaar, maar zeker zo goed.

Webhosting is te vergelijken met wonen in een appartementencomplex. Iedereen maakt gebruik van één gemeenschappelijke server, die is onderverdeeld in meerdere ruimten. Je kunt één of meer ruimte(n) apart kopen om je website op te plaatsen. Omdat je samen met je buren gebruikmaakt van dezelfde server, deel je wat de server te bieden heeft, zoals de processor en het geheugen. De webhostingprovider stelt het besturingssysteem en de software in, die op de gezamenlijke server draaien, en onderhoudt alles.

Een VPS kun je meer zien als een rijhuis. Je hebt een eigen virtuele server, waar je een website op kunt plaatsen. Je buren hebben ook allemaal hun eigen virtuele server en samen vormen jullie een grotere fysieke server. Elke virtuele server heeft een eigen gedeelte van de processorkracht en geheugengrootte tot zijn beschikking, bijvoorbeeld 1 processorkern en 2 GB aan geheugen. Net als bij een echte woning voer je het onderhoud zelf uit.

Waar kies je voor?

Of je kiest voor webhosting of een VPS hangt af van de specifieke features die je in een hostingpakket zoekt, je kennis en persoonlijke voorkeuren. Het ene product is niet slechter dan het andere, ze dienen alleen verschillende doeleinden. Je kan zeggen dat webhosting meer op de normale consument of zelfstandige is gericht die snel en makkelijk online wil met zijn website. Een VPS richt zich meer op power-users die hun hostingruimte specifiek willen afstemmen op hun website. Het beantwoorden van de volgende vier vragen helpt om uit te zoeken bij welke groep je hoort:

  • Wil je zo min mogelijk zelf instellen en heb je liever dat iemand anders het voor je doet?
  • Begin je een nieuwe website en heb je nog niet zoveel bezoekers?
  • Wil je alleen een website, blog of webshop hosten?
  • Gebruik je e-mail voornamelijk voor persoonlijke of zakelijke doeleinden, maar niet voor massamailings?

Is het antwoord op de bovenstaande vragen meestal ‘ja’? Dan past een webhostingpakket het best bij jou. Is het antwoord het vaakst ‘nee’? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een VPS. De kans is groot dat deze oplossing precies is wat jij zoekt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business