Business

HTC en Apple staken patentoorlog

Beide telefoonmakers hebben een regeling getroffen die alle rechtszaken van tafel veegt en een tienjarige licentiedeal inluidt.

De ruzie tussen Apple en HTC is voorbij. Beide bedrijven hebben wereldwijd vrede gesloten met een zakelijke regeling.

Die regelt alle huidige rechtszaken. Dat wil zeggen dat alle aanklachten van Apple tegen HTC, maar ook van HTC tegen Apple in alle landen worden stopgezet.

Details van de overeenkomst worden niet vrijgegeven. Het is dus niet bekend in welke mate wie aan wie betaalt (en hoeveel). Zo diende HTC na de klacht van Apple in 2010 een eigen patentklacht in tegen Apple, dit nadat het patenten had gekocht van Google.

In een gezamelijk persbericht zeggen beide partijen vooral blij te zijn met de vrede. “HTC is blij om dit dispuut met Apple op te lossen zodat HTC kan focussen op innovatie in plaats van vervolging”, zegt HTC-topman Peter Chou.

Ook Tim Cook, CEO van Apple heeft positieve woorden klaar: “We zijn blij dat we een regeling hebben getroffen met HTC. We blijven gefocust als een laser op productinnovatie.”

Het akkoord komt er onverwacht, al is de werkwijze niet zo uitzonderlijk. Wanneer het ene technologiebedrijf het andere aanklaagt voor patentschending volgt er in veel gevallen een soortgelijke klacht van de beklaagde aan de aanklager. Dat kan leiden tot een zware rechtszaak, wat we bij Apple en Samsung hebben gezien, maar vaak gaan beide partijen uiteindelijk wel rond de tafel zitten om een overeenkomst buiten de rechtszaal uit te werken.

In praktijk betekent zoiets dat de ene partij per verkocht toestel een paar euro moet betalen aan de andere. Maar om hoeveel geld het gaat en in wiens portefeuille het verdwijnt wordt niet bekendgemaakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business