Koopgidsen

Beste muziekstreamingdiensten vergeleken: welke moet je kiezen?

Muziekstreamingdiensten vergeleken
Tegenwoordig heb je meer dan 40 miljoen liedjes tot je beschikking, aan een fractie van de kost. Een overzicht van de grootste muziekstreamingdiensten.

Overweeg je om je te abonneren op een muziekstreamingdienst? We presenteren hieronder een uitgebreide lijst van aspecten die belangrijk zijn bij het maken van je keuze in de wereld van muziekstreamingdiensten. Onderaan het artikel vind je een overzicht van de populairste services met een korte samenvatting, de kostprijs en op welke platformen je ze kan vinden.

Het begin

Aparte albums online kopen is goedkoper geworden dan klassieke cd’s, maar echte budgetprijzen zijn het nog niet. Vroeger kon je een CD kopen voor 10 euro of meer en dan heb je maar een 20-tal liedjes tot je beschikking. Je hele muziekcollectie opbouwen kostte een fortuin, tenzij je al een aanzienlijke cd-collectie had om te digitaliseren. Daarna leerde de wereld Spotify kennen, in 2006. De Zweedse muziekdienst kwam met een geheel nieuwe formule: een gigantische muziekbibliotheek van meer dan 40 miljoen liedjes, zonder dat je daarvoor moest betalen. Het enige wat je moest verdragen, is wat reclame tussendoor, zodat Spotify de artiesten kon vergoeden. Het aantal streams bepaalde hoeveel een artiest verdiende en het geld haalde Spotify uit reclame en zijn premium abonnement.

Wie bezit wat?

Die laatste was nieuw: 10 euro per maand betalen voor een gigantische bibliotheek, zonder limieten luisteren en geen reclame. Waarom nog per album MP3’s kopen wanneer je voor de prijs van één album een hele maand à volonté naar een gigantische muziekbibliotheek kan luisteren? De mogelijkheden zijn eindeloos, maar aan zo’n online muziekdienst hangt één groot nadeel: je moet online zijn. Even in het buitenland op je smartphone naar muziek luisteren, kan enkel wanneer je een internetverbinding hebt. Elk stukje muziek moet je streamen en dat is niet altijd even vanzelfsprekend.

Wat volgde, was een mogelijkheid om muziek te downloaden uit Spotify, een beperkt aantal per maand, zodat je die wel offline kon beluisteren. Probleem opgelost? Ja, maar die muziek is niet van jou. Spotify bezit nog steeds die muziek. Stop je jouw abonnement, dan heb je geen enkel stukje muziek meer. Hiermee komen we op een belangrijk punt: wie lang naar een online muziekdienst luistert, kan niet meer zonder, omdat hij geen ‘offline’ muziekcollectie heeft opgebouwd.

Testperiode

Weet je niet goed wat een online muziekdienst is? Geen probleem, haast elke aanbieder heeft wel een gratis testperiode van één tot drie maanden. In die tijd is het belangrijk om na te gaan hoe uitgebreid het aanbod is, en dat werkelijk alle muziek die je wilt luisteren ook beschikbaar is. Tegenwoordig is de muziekbibliotheek van alle spelers wel gigantisch, maar soms kunnen er bepaalde diensten exclusieve rechten hebben op bepaalde artiesten. Gebruik de testperiode daarom bijzonder goed om alles te analyseren en probeer een aantal diensten om uit te maken welke het beste voor jou geschikt is. Belangrijke kanttekening: ondanks dat er veel diensten gratis testperiodes aanbieden, is een kredietkaart meestal wel nodig om te activeren. Het enige waar je dan op moet letten, is dat je opzegt voordat de maand ten einde is.

Naast het aanbod is het ook bijzonder belangrijk dat je die muziek op zoveel mogelijk plaatsen kan beluisteren. Een simpele MP3-speler is waardeloos met een online muziekdienst, dus moet je zien of je smartphone en/of tablet een app hebben van je beoogde dienst. Haast alle diensten zijn beschikbaar op Android en iOS. Bekijk daarnaast ook of er software is om op je pc te installeren en hoe goed die is. Sommige bieden ook een zogenaamde ‘webplayer’ aan, waar je op hun website kan inloggen om muziek te luisteren, maar die kwaliteit is zelden voldoende om op dagelijkse basis te gebruiken. Ook hier geldt weer: test verschillende muziekstreamingdiensten uit, installeer de apps en de computersoftware, en maak een goede keuze.

Muziekstreamingdiensten vergeleken
Primephonic is de muziekstreamingdienst voor klassieke muziek.

Multiroom

Muziek op je smartphone of computer beluisteren is handig, maar het maximale uit mobiele muziekdiensten halen, betekent ook investeren in luidsprekers. Het multiroomsegment wordt op dit ogenblik bestookt door allerlei fabrikanten, met Sonos als grote voorbeeld. Voordat je een muziekdienst kiest, kan je dus ook maar beter kijken welke muziekset daarmee compatibel is. Sonos ondersteunt nagenoeg elke dienst, maar tegenwoordig ondersteunen ook heel veel andere merken bijna alle muziekstreamingdiensten.

Muziek is er voor iedereen, maar niet overal. Wie dikwijls in het buitenland zit of ergens een buitenverblijf heeft waar hij voor lange tijd naartoe gaat, kan best even kijken of de desbetreffende dienst daar ook werkelijk beschikbaar is. Wie binnen West-Europa of Amerika blijft, zit dikwijls veilig, maar andere landen hebben niet altijd toegang tot jouw muziekdienst of hebben een veel beperktere muziekcatalogus.

Familieplan

Eigen MP3’s kan je gemakkelijk binnen je eigen gezin delen, maar bij muziekdiensten zit dat anders. Hier hanteren de aanbieders verschillende regels voor. Elk nieuw gezinslid kan soms voor een voordeelabonnement van een paar euro mee op jouw account. Apple Music daarentegen heeft een gezinsabonnement van 14,99 euro voor maximaal zes gebruikers. Niet elke muziekdienst is even budgetvriendelijk op dat vlak. Hou hiermee zeker rekening wanneer jij graag je account wilt delen met verschillende personen.

Waarom kan niet gewoon het hele gezin op jouw account? Omdat je bij online muziekdiensten gepersonaliseerde afspeellijsten kan maken en voorkeuren kan doorgeven. Wanneer iedereen dat begint te doen, kan je door de bomen het bos niet meer zien. Aparte accounts lossen dit op, en bovendien kan je dan ook vanaf twee verschillende toestellen tegelijk streamen, zonder problemen.

Muziekwolk

En wat als je toch al zelf een gigantische muziekbibliotheek hebt en die graag wilt combineren met een online muziekdienst? Een aantal partijen geven je de mogelijkheid om je liedjes te uploaden, zodat je die vanaf overal kan beluisteren. Heel handig, en bovendien blijft die muziek ook gewoon van jou. Meestal plakt de dienst er ook ineens de juiste artiest en nummer bij, zodat je collectie ineens geordend is. Het uploaden van muziek hangt meestal wel vast aan een premium-account van de muziekdienst en niet aan de gratis versie.

YouTube Music is daarop een aangename uitzondering. Je kan daar tot 100.000 nummers naartoe uploaden en gratis vanaf overal beluisteren. De dienst plakt automatisch de juiste details en covers aan elk liedje, zodat je handig doorheen je bibliotheek kan bladeren. Een absolute aanrader voor iedereen met een (grote) digitale muziekcollectie om die te bewaren in de cloud, mocht je computer ooit de geest geven en je back-up niet gelukt zijn. Wat extra veiligheid kan nooit kwaad.

Overzicht

In de praktijk zal je zien dat, op enkele uitzonderingen na, de prijzen tussen de verschillende streamingdiensten quasi gelijk liggen. Je keuze zal dus voornamelijk afhangen van wat de service extra kan bieden. Daarom hieronder een beknopt overzicht van de grootste spelers en wat hen onderscheidt van de rest. We bespreken Spotify, Deezer, Apple Music, Prime Music, YouTube Music, Tidal (hoge kwaliteit) en Primephonic (klassieke muziek). Welke van deze muziekstreamingdiensten kies jij?

OptiesSpotifyDeezerApple MusicPrime MusicYouTube MusicTidalPrimephonic
Prijs/maand9,99 euro9,99 euro9,99 euro9,99 euro9,99 euro9,99 euro9,99 euro
Familie-abonnement14,99 euro14,99 euro14,99 euro14,99 euro14,99 euro14,99 euro14,99 euro
Studentenabonnement4,99 euro4,99 euro4,99 euro//4,99 euro/
Aantal nummers35 miljoen40 miljoen45 miljoen40 miljoen60 miljoen60 miljoen3,5 miljoen
Audiokwaliteit320kbit/s320kbit/s256kbit/s320kbit/s256kbit/sTot 1411kbit/s320kbit/s

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business