LEES DIT

Een fijn weekje met de OPPO Find X2 Pro

Oppo Find X2 Pro
We lieten de OPPO Find X2 Pro uittesten door vijf van onze lezers. Dit is hun hun oordeel.

Een kans om de OPPO Find X2 Pro uit te testen, die liet ik niet aan mij voorbijgaan! Dit zijn mijnbevindingen na een kleine week met dit beest – want dat is hij wel, niet alleen op het vlak van de specs, maar ook in de praktijk.

Design

Wat maakt deze OPPO dan zo’n beest? Om te beginnen zijn er de afmetingen, 16,5 cm hoog, en zijn gewicht, 220 gr is best veel. Maar je krijgt een geweldig amoledscherm dat aan 120Hz kan verversen, ultrascherp is en kleuren perfect weergeeft. De licht gebogen schermranden geven het toestel een exclusieve uitstraling. Onder het scherm zit de vingerafdrukscanner die meestal zeer vlot werkt.

Specificaties

Binnenin draait de Find X2 Pro op de Snapdragon 865 CPU, die intussen in de meeste (of in elk geval veel) flagship smartphones zit. Mijn testversie heeft maar liefst 12 GB RAM aan boord. Over 5 jaar isdat misschien de norm, maar vandaag is dat uitzonderlijk veel. Ook de 512 GB aan intern geheugen zijn genereus! Dat je geen geheugenkaartje kan bijsteken, is OPPO zo vergeven. Al die bepaald niet-zuinige specs vertalen zich – niet verrassend – in een optimale beleving: apps starten onmiddellijk op, werken flitsend snel en nergens merk je een hapering. Nooit.


Dat dit toestel voor € 1200 over de toonbank gaat, ligt in de lijn van de verwachtingen. Ondanks deze forse prijs heeft het toestel geen mogelijkheid tot draadloos opladen. Persoonlijk vind ik dat echtergeen minpunt. Zeker niet omdat de 65W sterke snellader de batterij op minder dan drie kwartierweer helemaal oplaadt – blijf je even naar je scherm kijken, dan zie je het batterijpercentage snelverhogen! Wat dit betekent voor de levensduur van de batterij, zal de tijd moeten leren.Bij normaal gebruik moest ik de Find X2 Pro pas na ruim een dag tot zelfs anderhalve dag aan delader hangen.

Audio


Wat ook ontbreekt, is een 3,5mm audiojack. Daarmee volgt OPPO de huidige trend, maar ik ervaardat wel als een gemis. Echt goeie draadloze oortjes kosten immers wel wat en ik ben zelf altijd heeltevreden geweest van m’n bedrade Sennheiser CX300-II oortjes die maar een fractie van die prijs kosten. In de doos van de OPPO zitten wel USB-C-oortjes en die klinken aanvaardbaar.


Het toestel heeft ook stereoluidsprekers. Da’s zo’n feature die je niet echt mist wanneer je hem niet hebt, maar wat een wereld van verschil wanneer je een film bekijkt mét stereogeluid! Del uidsprekers kunnen trouwens loeihard en klinken echt goed.


Dit toestel heeft ook geen notification LED. Al mijn vorige smartphones hadden dat wel en ik betrap me er geregeld op dat ik weer eens check of de (afwezige) LED oplicht. Het always-on-display vangt dat natuurlijk wel op.

Camera’s


Dat je met de Find X2 Pro geweldige foto’s kan maken, is bij deze ook bevestigd. Een scherpe hoofdcamera (de haartjes van de kat werden perfect weergegeven) mét optische stabilisatie, zeer geslaagde breedhoekcamera en een kwalitatieve 5x-telelens van het periscoop-type.

Nachtopnames lukken ook verrassend goed met weinig ruis. Een geruststelling, want de cameraprestaties zijn toch voor velen doorslaggevend bij de aankoop van een nieuwe smartphone. De camera’s achterop steken wel zodanig uit dat het toestel zelfs met de bijgeleverde cover wiebelend op de tafel ligt.

Software


Waar ik op voorhand nog het meest voor vreesde, is de eigen softwareschil. Bij OPPO heet die ColorOS. Uit vroegere reviews bleek meestal dat die schil vooral voor de meer gadgetgerichte Aziatische markt ontwikkeld was en zeker in de begindagen niet meer dan een iPhone-clone was. De pure Androidbeleving was ver te zoeken.

ColorOS is echter geëvolueerd en zeker in deze 7.1-versie herken je duidelijk Android, zij het met veel (zei ik veel?) toevoegingen. Er zijn eigen versies van
courante apps, maar gelukkig is er geen storende bloatware (al zou dat met 512 GB RAM niet echt een probleem zijn). Daarnaast zijn er haast eindeloze mogelijkheden om bijna alles te tweaken, en da’s best fijn!


Wat ik wel miste, was de Google Discover feed op het meest linkse scherm. De Smart Assistant die daar bij OPPO standaard staat, lijkt me voorlopig (gedurende deze korte week) niet echt nuttig. Daarnaast zijn er extra mogelijkheden op vlak van veiligheid en privacy, maar heeft OPPO ook speciale software toegevoegd om het uiterste uit het scherm te halen.


ColorOS op de Find X2 Pro heeft te veel mogelijkheden om hier op te sommen, maar overtuigt zeker als een zeer geslaagde Android-schil die niet in de weg loopt. Binnenkort komt de volgende, op Android 11 gebaseerde versie, eraan. Wellicht gaat OPPO hiermee verder op de (juiste) ingeslagen weg.

Verdict

De straffe hardware gecombineerd met solide software (en 5G ondersteuning én een IP68-
certificering!) maakt de OPPO Find X2 Pro tot een geweldige smartphone en een te duchten
concurrent voor de klassieke toppers.

Deze review werd geschreven door Edwin Gijsbrechts.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business