We lieten de OPPO Find X2 Pro uittesten door vijf van onze lezers. Dit is hun hun oordeel.


Omdat mijn Oneplus 5T wat ouderdom begint te krijgen, was ik blij dat ik uitgekozen werd om dit vlaggenschip van Oppo te kunnen testen. Ik houd de Android-smartphonemarkt redelijk goed in ’t oog via allerlei websites (Android World, Techpulse, CT-magazine enz.) en was zeer benieuwd naar deze Find X2 Pro.
Normaal gezien bekijk ik reviews van deze smartphones op YouTube maar heb dit bij deze test niet gedaan omdat ik mijn eerlijke en onbevooroordeelde mening wilde geven.

Design

Toen ik het toestel voor de eerste keer zag, schrok ik toch even van het formaat, hij is een volle centimeter groter dan mijn 5T en weegt zo maar eens eventjes 220gr wat toch een verschil geeft van bijna 60gr meer dan mijn oude toestel. Hij voelt zeer degelijk aan met zijn ceramic -aluminium behuizing maar helaas zit het evenwicht niet centraal zodat je de indruk hebt dat het toestel bovenaan zwaarder is en dat het toestel niet comfortabel in je hand ligt (lijkt alsof het toestel elk moment uit je hand kan vallen).
Wat ik ook jammer vind, is dat de camera vrij vooruitsteekt, dus de telefoon vlak op de tafel leggen lukt helaas niet. De hoes helpt hier natuurlijk bij, maar ik ken genoeg mensen die hun telefoon ‘naakt’ gebruiken en dan heb je uiteraard een probleem.

Specificaties en prestaties

Dan de telefoon eerst even opladen en dit is echt zalig! Je ziet hem echt gewoon de percenten optellen en effectief na een 30-tal minuten was hij compleet geladen. Ook de laadanimatie vond ik zeer geslaagd. De smartphone start zeer snel op. In exact 25 seconden ben je aan het inlogscherm en kan je beginnen. De vingerafdrukscanner (waar ik normaal geen fan van ben) is zeer handig en mooi onder het scherm geplaatst. Het is niet de snelste maar werkte bij mij zonder problemen. Ook de gezichtsherkenning werkte feilloos.


Bij de eerste start merk je ook ineens hoe groot en helder het scherm is, als standaard was er een bewegende achtergrond geïnstalleerd en dit gaf ook nog eens duidelijk weer hoe goed dit scherm wel is.

Wat het Color Os van Oppo betreft kan ik alleen maar enthousiast zijn, deze sluit zeer goed aan bij de kale Androidversie waar ik gewoonlijk mee werk (op dit moment werk ik met Android 10 op mijn OnePlus 5T, uiteraard een custom-rom omdat OnePlus deze nog steeds niet heeft vrijgegeven.) Dankzij de zeer kleine randen aan de boven- en onderkant is dit scherm bijna volledig over de smartphone geplaatst en gemakkelijk te bedienen. De zijkanten zijn afgerond zoals de gekende Samsung telefoons en hoewel ik hiervan geen voorstander ben, stoort het me niet echt. De helderheid – ook bij fel daglicht – is zeer aangenaam om te lezen. Ook s ’avonds zijn je ogen niet vermoeid als je lang naar het scherm kijkt (120Hz). Het geluid is met zijn stereospeakers meer dan voldoende luid en ook bij het videobellen is de micro sterk genoeg om me te verstaan terwijl ik toch een dikke 60cm van het scherm zat.

De responsiviteit van het scherm is zeer ‘snappy’ maar ik verwachtte ook niets anders met 12Gb aan geheugen en de 865 chipset van Qualcomm. De 512Gb aan opslagruimte versie die ik hier test, is voor mij persoonlijk niet nodig, alles zit tegenwoordig toch in de Cloud dus ik kom nog steeds toe met een 32-64Gb versie maar ik kan begrijpen dat sommige professionelen hier wel gebruik van maken.
De batterij houdt het voor mijn gebruik gemakkelijk 1.5dag vol en is zoals ik eerder zei supersnel geladen.

Ik ben geen gamer op een smartphone maar moest het toch even proberen voor deze review, de ervaring vond ik persoonlijk geweldig. Real Racing 3 draait zo vlotjes op deze smartphone zonder enige hapering of frameskipping. Ik kan begrijpen dat een doorwinterde gamer dit toestel hiervoor alleen al zou kopen.

5G heb ik niet kunnen proberen omdat dit hier nog niet beschikbaar is, maar ik verwacht daarmee geen problemen, 4G doet hij trouwens netjes en snel.

Camera’s

Bij de zoektocht naar mijn volgende smartphone zal het cameragedeelte een zeer belangrijke plaats innemen daarom was ik echt benieuwd naar de beelden.

De 48Mp camera maakt mooie, kleurrijke foto’s met een deftig contrast. Ik kan niet zeggen dat hij het dubbel zo goed doet als mijn huidige camera (20Mp) maar de beelden zijn zeker mooier en scherper. De 5x optische zoom is een mooie toevoeging maar ik weet niet of dit in de praktijk zo handig gaat zijn. Bij weinig daglicht geeft de camera toch nog mooie beelden. Als je dan de ‘night’ modus inschakelt gaat de camera in een hogere versnelling en pikt al het licht op dat hij kan vinden en geeft dan een beeld dat aanzienlijk beter is dan zonder deze functie. Details die je anders niet kan zien staan duidelijk op de foto. Er zijn al wel wat smartphones die dat kunnen tegenwoordig maar Ik weet niet of deze beelden altijd zo goed zijn, ik was onder de indruk want met mijn huidige camera was het dag en nacht verschil (lol).

Er is ook een PRO mode waar je alle instellingen zelf nog eens kan wijzigen maar deze zijn voor een amateur als ik niet echt van toepassing. Een echte macrofunctie heb ik niet gevonden maar als je 10x inzoomt dan is alles toch nog netjes scherp. Al bij al ben ik enthousiast over deze camera en zijn mogelijkheden.

Bij de videobeelden gaat hij tot 4K video en dit geeft kristalheldere en mooie beelden. Vooral van de videostabilisator ben ik fan. De beelden zijn steeds zo stabiel dat het lijkt alsof je met een statief gefilmd hebt. Je kan bij wijze van spreken je camera geven aan een 10-jarige en niemand zal zien dat hij ze gefilmd heeft, zo stabiel is hij. De opties zoals portret, panorama, slow motion enz. zijn tegenwoordig bijna standaard geworden en dat is maar goed ook en is dan ook niets op aan te merken.

Conclusie

Mijn besluit is dat Oppo hier een prachtig toestel gemaakt heeft in het hoogste segment van de smartphone markt. Is het de huidige prijs van 1299€ voor mij waard? Neen, voor mij springt hij er dan niet genoeg uit. Voor die prijs verwacht ik eigenlijk alles perfect en dat was dus niet het geval. Ik heb het genoegen gehad om in korte tijd 2 Oppo’s te testen de laatste maand (deze en eentje van mijn collega zij het in een héél ander segment rond de 200€) en ook door dit toestel was ik aangenaam verrast. Gaat mijn volgende toestel er eentje van Oppo zijn? Die kans is zéér groot!

Deze review werd geschreven door Werner Michielsen.