Negen van de tien mails spam

Het securityrapport 2009 van de Spaanse antivirusfabrikant Panda liegt er niet om: afgelopen jaar is er meer malware geïdentificeerd dan het totaal van 15 miljoen samples van de voorgaande twintig jaar. 

Maar liefst 25 miljoen stuks werden herkend, waaronder vele banktrojans en valse antivirusprogramma’s. De verspreiding ervan verliep voornamelijk via sociale netwerken zoals Facebook, YouTube en Twitter.

Er was niet alleen veel schadelijke software in omloop, ook een enorme berg aan spam probeerde ons te bereiken. 92 procent van alle e-mails was ongewenst. Om de ontvanger te verleiden tot het openen van het bericht, speelden de cybercriminelen in de onderwerpregel in op onder meer de dood van Michael Jackson en de Mexicaanse griep. 

Taiwan werd het meest getreiterd met malware. Hierna volgen Rusland, Polen, Turkije, Colombia, Argentinië en Spanje. Nederland, Portugal en Zweden hebben het minst last gehad.

Deze gegevens zijn gebaseerd op computers met Panda ActiveScan.

Volgens de fabrikant mogen Mac-gebruikers in 2010 hun borst nat maken. Door de populariteit van dit systeem worden zij het nieuwe doelwit. Daarnaast zal Windows 7 een aanleiding zijn voor verspreiding. Helaas zal de hoeveelheid spam zeker niet minderen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business