De Chinese overheid wil meer duidelijkheid van Google over de plannen om zijn Chinese vestiging te sluiten. Volgens werknemers van het bedrijf is de kans klein dat een van de twee partijen zal bijdraaien. Het Chinese persagentschap Xinhua sprak met een anonieme overheidsbron over de zaak. “Het is nog steeds moeilijk om te zeggen of Google […]


De Chinese overheid wil meer duidelijkheid van Google over de plannen om zijn Chinese vestiging te sluiten. Volgens werknemers van het bedrijf is de kans klein dat een van de twee partijen zal bijdraaien.

Het Chinese persagentschap Xinhua sprak met een anonieme overheidsbron over de zaak. “Het is nog steeds moeilijk om te zeggen of Google zal weggaan uit China of niet”, stelt deze bron. Daarom wil de overheid nu meer informatie over de uitspraken.

Als Google daadwerkelijk vertrekt, dan verliezen zevenhonderd Chinese werknemers hun job. Een tweede anonieme bron, werkzaam bij Google China, zegt dat het bedrijf de boodschap ook intern heeft meegedeeld. De meeste werknemers zouden pessimistisch zijn. “Er zal geen overeenkomst zijn als beide partijen weigeren toegevingen te doen”, aldus de anonieme bron.


[related_article id=”158578″]

Filter nog niet weg
De zoekgigant heeft bekendgemaakt dat zijn sites het slachtoffer zijn geworden van een zeer gerichte aanval op de mailboxen van mensenrechtenactivisten. Ook andere bedrijven werden daarbij onder vuur genomen.

Dat was voor Google reden genoeg om zijn zoekresultaten niet langer te censureren, iets wat wordt opgelegd door de Chinese overheid.

Maar volgens Xinhua is de censuur nog niet daadwerkelijk opgeheven. Er wordt nog altijd de boodschap meegegeven dat sommige resultaten niet worden getoond.


Pieterjan Van Leemputten schrijft over de Belgische telecommarkt en volgt de grote telefoonmakers. Hij onderscheidt zin en onzin over sociale media, wat vooral zijn buitensporig facebookgedrag moet verantwoorden. Daarnaast verdiept hij zich af en toe in privacy en beveiliging.