Eindelijk is hij er: de iPad. De langverwachte en veelbesproken tablet van Apple. Maar wat kun je er mee? Wat zit er onder de motorkap? Hoeveel verbruikt hij? Hieronder zetten we de belangrijkste eigenschappen op een rij. Grootte en vorm De aspectratio van het scherm is onconventioneel, maar net zoals bij de rest van de huidige […]

Advertentie

Eindelijk is hij er: de iPad. De langverwachte en veelbesproken tablet van Apple. Maar wat kun je er mee? Wat zit er onder de motorkap? Hoeveel verbruikt hij?

Hieronder zetten we de belangrijkste eigenschappen op een rij.

Grootte en vorm
De aspectratio van het scherm is onconventioneel, maar net zoals bij de rest van de huidige i-reeks is het de bedoeling dat je de iPad zowel horizontaal als verticaal kunt gebruiken. Het scherm is maar 1,27 cm dik en meet 24,28 bij 18,97 cm. Het toestel weegt 0,68 kg zonder 3G en 0,72 kg mét.

[related_article id=”158256″]

Scherm
Het multitouchscherm van de iPad meet diagonaal een gerieflijke 9,7 inch. Opmerkelijk kleiner dan de kleinste MacBook, maar groter dan de iPhone. De resolutie van het scherm bedraagt 1.024 bij 768 pixels.

De inhoud
De iPad is maar een halve inch dik en heeft een gewicht van iets meer dan een halve kilogram. Hij wordt aangedreven door een 1 GHz Apple ARM A4-chip en heeft 16 GB, 32 GB of 64 GB aan flashgeheugen. Verder heeft hij ook 802.11 n Wifi, Bluetooth 2.1 + EDR, een 30-pins iPodconnector, een luidspreker, een microfoon, een accelerometer en een kompas aan boord.

Video-output verloopt via een iPhone-achtige composietadapter van maximaal 576p, en via een dock-to-VGA-adapter van maximaal 1.024 bij 768 pixels. Geen HDMI, geen DVI. Niet eens een Mini DisplayPort. 3G kun je optioneel krijgen en kost je meer, niet minder. De iPad bevat ook geen camera, wat een beetje vreemd is.

De batterij
Volgens Steve Jobs gaat de batterij van de iPad zo’n tien uur mee, of zelfs een maand in stand-by. Tien uur constant gebruik omvat ook het bekijken van video, dus je kunt een zestal langspeelfilms bekijken voor de iPad stilvalt.

Hoe je er mee omgaat
Je kunt de iPad op twee mogelijke manieren vasthouden, zoals bij de iPhone, al lijkt de portretmodus de ongeschreven standaard. De landschapsmodus lijkt meer geschikt voor video en magazine-inhoud.

Het besturingssysteem
De iPad is uitgerust met iPhone OS, dat op zijn beurt losjes gebaseerd is op OS X. Het voelt en ziet eruit als een iPhone, wat ook wil zeggen dat je maar één applicatie tegelijk kan bekijken en er van vensters niet echt sprake is.

Het toetsenbord
Typen doe je, wederom als bij de iPhone, op het softwaretoetsenbord. Volgens Jobs is typen op de iPad "een droom", omdat het toetsenbord bijna even groot is als zijn hardwaretegenhanger. Typen kan dus met tien vingers, zoals op een echt toetsenbord. De rest van de iPadnavigatie is echter geoptimaliseerd voor één hand.

De browser
Je surft met een opgewaardeerde versie van Safari Mobile, die je nog steeds gemakkelijk met de hand kunt bedienen. De browser ondersteunt echter geen Flash, wat in deze tijd nogal belachelijk is.

Verder bevat de iPad een reeks standaard kantoorapplicaties zoals e-mail, muziek, foto’s en een adresboek.

Ook goed nieuws voor iPhone-eigenaars: de iPad draait iPhone-applicaties. Rechtstreeks uit de App Store, zonder aanpassingen of restricties. Ze worden echter wel verbannen naar het midden van het scherm of functioneren in pixel double-modus, waardoor ze erg uitgerekt worden.

Accesoires
Apple voorziet drie hoofdaccessoires voor de iPad: een boekachtige houder, een normaal dock en een toetsenborddock. De houder kun je op meerdere manieren gebruiken, door je iPad er bijvoorbeeld rechtop in te plaatsen. Het keyboarddock sluit je aan wanneer de iPad in portretmodus staat. Zo kun je langere documenten typen, je iPad opladen, of beide. De iPad ondersteunt ook Apples Bluetooth-toetsenborden.

Prijzen en data
De iPad wordt binnen zestig dagen internationaal verscheept. Maar let op: het gaat enkel om de Wifiversie. De iPad met 3G vertrekt pas dertig dagen daarna.

Zonder 3G
16 GB: 499 dollar
32 GB: 599 dollar
64 GB: 699 dollar

Met 3G
16 GB: 629 dollar
32 GB: 729 dollar
64 GB: 829 dollar