ReadyBoost activeren

Ik heb een tijd geleden in Windows Vista de functie ReadyBoost geactiveerd op een usb-stick. Nu kan ik die functie blijkbaar niet meer opnieuw activeren op een andere usb-stick, zonder die op de oorspronkelijke stick te deactiveren. Het probleem is dat ik die stick niet meer kan vinden. Hoe los ik dit op?
Fons Ponsaerts

Vreemd, want wij kunnen probleemloos ReadyBoost op eenzelfde toestel op verschillende usb-sticks activeren, zij het niet op verschillende usb-sticks die tegelijkertijd in het toestel zijn geplugd. Proberen we dat toch, dan krijgen we de melding “Er bestaat al een cache op X:. Verwijder de cache van dat apparaat voordat u een cache op dit apparaat maakt”.

De oplossing is in dit geval eenvoudig: roep het eigenschappenvenster van het bewuste schijfstation op, ga naar het tabblad ReadyBoost, stip de optie ‘Dit apparaat niet gebruiken’ aan en bevestig met OK. 

[related_article id=”160534″]

Jammer dat je ons niet zegt welke fout jij precies te zien krijgt, maar wellicht verschijnt ook bij jou zo’n bericht. Dat zou betekenen dat Vista denkt dat die oorspronkelijke usb-stick nog altijd aan die pc is gekoppeld en dat die nog altijd het ReadyBoost-cachebestand bevat.

Niet erg waarschijnlijk, maar een bezoekje aan het apparaatbeheer van Windows (via het commando devmgmt.msc) kan alvast geen kwaad: misschien duikt die oude stick daar alsnog op bij Schijfstations – desnoods via het menu Beeld, Verborgen apparaten weergeven – en kun je via het contextmenu de installatie ongedaan maken.

Ben je overigens zeker dat je de Readyboost-functie indertijd wel aan een usb-stick had gekoppeld en bijvoorbeeld niet aan een SD-kaartje dat nog altijd in je kaartlezer zit?

Sommige toestellen (zoals een Lenovo X61 Tablet) hebben standaard flashgeheugen aan boord dat je zowel voor Windows ReadyDrive als voor ReadyBoost kunt inzetten. Misschien bezit ook jouw toestel zo’n functie en moet je daar dus eerst de ReadyBoost-optie uitschakelen, zoals hierboven beschreven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business