Nieuws

Kaspersky Benelux wint kort geding

Securitybedrijf Kaspersky Lab Benelux heeft het Russische hoofdkantoor voor de rechter gesleept. De Russen maken inbreuk op de exclusiviteit van de franchisehouder in de Benelux door rechtstreeks te leveren aan de eindgebruiker. De rechter geeft het Beneluxkantoor nu gelijk.

 

Vanaf vandaag tot zeker 1 augustus mag de franchisehouder, gevestigd in Nederland, weer softwarelicenties verkopen in de Benelux. Voor elke dag dat het Russische hoofdkantoor dit niet toelaat, moet het een dwangsom van 50.000 euro neertellen.

In de clinch
Sinds 1 januari kon het franchisebedrijf geen licenties meer verkopen. De Benelux en Rusland liggen al sinds 2004 in de clinch over distributie- en royaltyafspraken. Toen de franchisehouder eind vorig jaar niet akkoord ging met een royaltyafspraak van 40 à 60 procent in het voordeel van Kaspersky Rusland, beëindigde deze laatste abrupt de samenwerking.

Vorderingen
Omdat het samenwerkingscontract zonder redelijke termijn en zonder zwaarwegende redenen beëindigd is, wordt Kaspersky Lab Benelux in het gelijk gesteld. Het franchisebedrijf moet wel vóór aanstaande donderdag 2,9 miljoen euro storten op een derdenrekening om de claim van Kaspersky Rusland – over royalty’s die de Benelux wegens de inbreuk niet uitkeerde, maar wel reserveerde – te dekken.

In een bodemprocedure zal de rechter bepalen of de Nederlandse franchisehouder recht heeft op een financiële tegemoetkoming van de Russen vanwege gemiste inkomsten. 
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business