De Europese Commissie wil dat de beheerders van sociaalnetwerksites minderjarigen beter beschermen. Volgens een onderzoek van de EU zijn de persoonlijke gegevens van de helft van de Europese tieners openbaar. Ze beseffen niet wat de gevolgen kunnen zijn. Uit de resultaten, die vandaag in Straatsburg gepresenteerd werden, blijkt dat slechts veertig procent van de beheerders […]


De Europese Commissie wil dat de beheerders van sociaalnetwerksites minderjarigen beter beschermen. Volgens een onderzoek van de EU zijn de persoonlijke gegevens van de helft van de Europese tieners openbaar. Ze beseffen niet wat de gevolgen kunnen zijn.

Uit de resultaten, die vandaag in Straatsburg gepresenteerd werden, blijkt dat slechts veertig procent van de beheerders van sociale netwerken de profielen van gebruikers jonger dan achttien jaar omzet naar ‘alleen zichtbaar voor vrienden’, als deze eerst op ‘openbaar’ stonden.

De studie maakt eveneens bekend dat slechts een derde van de beheerders reageert op verzoeken om hulp. Viviane Reding, EU-commissaris voor ICT en telecom, wil dat beide percentages fors toenemen.


[related_article id=”158578″]

Safer Internet
Een jaar geleden startte de EU, samen met een twintigtal grote internetbedrijven, het programma Safer Internet. Daarin staat onder andere de aanbeveling om van ‘privé’ de standaardinstelling te maken voor profielen van jonge gebruikers. Persoonsgegevens kunnen namelijk in handen komen van adverteerders of mensen die uit zijn op seks.

Dat meer dan de helft van de bedrijven dit aan zijn laars lapt, stelt de commissaris teleur: "Vorig jaar heeft de Europese Commissie er bij de bedrijven op aangedrongen in actie te komen. Ik ben blij dat deze oproep niet aan dovemansoveren was gericht," reageert Reding. "Toch had ik meer van hen verwacht."