Nieuws

Adobe Photoshop bestaat twintig jaar

Adobe Photoshop bestaat sinds 10 februari twintig jaar. Een uitgelezen moment om even terug te blikken op de geschiedenis van ‘s werelds bekendste fotobewerkingsprogramma.

Een van de meest indrukwekkende weetjes van Photoshop is dat het voorkomt uit een erg getalenteerd gezin: vader Glenn Knoll en zijn twee zoons.

Glenn was professor aan een universiteit en had twee hobby’s: computers en fotografie. In zijn kelder richtte hij een donkere kamer in waar hij ook een Apple Plus II installeerde, die hij mee naar huis mocht nemen van zijn werkgever.

Zijn zoon Thomas erfde de passie voor fotografie van zijn vader, terwijl hij de middelbare school afwerkte. Zijn broer John daarentegen kocht een van de eerste commerciële Macs.

Samenwerking
In 1987 was Thomas ingenieurstudent en werkte zijn broer bij het bekende special-effectsbureau Industrial Light and Magic. Thomas schreef een computerfunctie om gekleurde beelden om te zetten naar zwart-wit. Dit ging redelijk vlot en binnen de kortste keren had Thomas een functiebibliotheek om fototechnieken toe te passen op digitale afbeeldingen.

John zag wat Thomas deed en raadde hem aan zijn losse functies te verwerken in een softwareprogramma. De combinatie van Thomas’ programmeerkunsten en Johns grafische achtergrond leidde tot een samenwerking die nieuwe functies voortbracht en de oude verbeterde.

Het programma zorgde voor een onderbreking in Thomas’ thesis, maar de broers brachten Image Pro 1.0 uit in 1988. John stelde voor om Image Pro meteen te verkopen.

Binnen de zes maanden kwam een samenwerking tot stand met scannerfabrikant Barneyscan. Het bedrijf kocht tweehonderd kopieën van het programma en bood het aan bij verzending van hun nieuwe producten. De Knolls klopten ondertussen ook aan bij Supermac en Aldus, maar werden bij beide afgewezen. Een zet die beide bedrijven duur zou komen te staan.

Adobe overtuigd
Niet lang daarna zouden ze de overeenkomst van hun leven sluiten met de bestuursleden van Adobe. Beide partijen tekenden het licentiecontract dat het programma van de broers Knoll wereldberoemd zou maken.

In februari 1990 werd Adobe Photoshop losgelaten op de wereld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business