Nieuws

Consumentenbond tegen geheim downloaddebat

De Consumentenbond eist dat het debat over het internationale ACTA-verdrag, waarin zaken rondom illegaal downloaden aan bod komen, in het openbaar wordt gevoerd. ACTA staat voor Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Het is een wereldwijd handelsverdrag waarin onder meer de EU, de VS, Japan en Australië participeren.

 

Hiertoe stuurt de bond een open brief aan minister van Justitie Hirsch Ballin en staatssecretaris van Economische Zaken Heemskerk. Daarin wordt duidelijkheid geëist over de positie van Nederland in de ACTA-onderhandelingen. “Het bepaalt immers de wijze waarop consumenten in de nabije toekomst kunnen omgaan met muziek, film, informatie en internet”, verklaart directeur Bart Combée.

Nu vinden de gesprekken in het geheim plaats op internationaal niveau. Bovendien heeft het geen zin om het maatschappelijk debat over auteursrecht in Nederland voort te zetten als er tegelijkertijd al beslissingen elders genomen worden. Hierdoor dreigt de uitkomst van het debat in de Tweede Kamer aan gewicht te verliezen.

Tegen graduated response
Uit uitgelekte stukken blijkt dat er tijdens de onderhandelingen aangestuurd wordt op graduated response: de internetverbinding uiteindelijk afsluiten wanneer een consument downloadt uit illegale bron. In de brief schrijft de Consumentenbond dat het tegen deze maatregel is, omdat het een grote inbreuk maakt op de vrijheden van de consument. Volgens de bond deelt Heemskerk dezelfde mening. 
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business