Nieuws

Tiener veroordeeld voor belediging op Facebook

Een Indonesische tiener heeft een voorwaardelijke celstraf van 75 dagen gekregen voor het plaatsen van beledigende berichten op de Facebookpagina van een vriendin.

De 18-jarige Farah Nur Arafah was bang dat de relatie met haar vriendje door het andere meisje in gevaar zou worden gebracht. Arafah noemde haar rivale in juni een varken en een hond. Ze schreef ook dat het meisje dik was en een slet.

Voorwaardelijke celstraf
De rechter veroordeelde Arafah tot 75 dagen voorwaardelijke celstraf. Voorwaardelijk omdat zij volledig met het onderzoek heeft meegewerkt. Als Arafah binnen vijf maanden weer beledigende berichten stuurt, moet ze haar straf alsnog uitzitten.

Arafah zegt dat ze ondanks de aanvaring met de rechterlijke macht nog steeds op Facebook zit. "Maar ik zal veel voorzichtiger zijn met de berichten die ik plaats", aldus de tiener.

Doodstraf
De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch laat weten dat er volgende maand een rapport verschijnt waarin de organisatie laat zien dat de Indonesische wetten tegen belediging een van de strengste ter wereld zijn.

Na de val van Suharto in 1998 werd de straf voor belediging verlaagd van de doodstraf naar levenslange gevangenisstraf. Het aantal rechtszaken neemt echter toe, omdat de wet gebruikt wordt door machthebbers en corrupte figuren om zich te beschermen tegen kritiek. "Indonesië is een electorale democratie, maar er zijn geen burgerlijke vrijheden", aldus Human Rights Watch.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business