Gates wil kernreactor maken

TerraPower, een bedrijf dat in handen is van Bill Gates, is in gesprek met Toshiba over de ontwikkeling van een nieuwe generatie nucleaire kernreactoren.

TerraPower en Toshiba willen investeren in technologie om minireactoren te maken. Deze zijn efficiënter en goedkoper dan conventionele exemplaren. Gesprekken hierover bevinden zich nog maar in de beginfase. De Japanse krant Nikkei vermeldt al wel dat Gates tientallen eigen miljoenen kan investeren in de samenwerking met Toshiba.

Minireactoren zijn geschikt voor het gebruik in afgelegen gebieden en ontwikkelingslanden. Ze houden het tot honderd jaar uit zonder extra brandstof, terwijl de huidige reactoren om de zoveel jaar aangevuld moeten worden. TerraPower wil zogenoemde ‘travelling-wave reactoren’ (TWR) fabriceren die gebruikmaken van verarmd uranium als brandstof. Toshiba is op dit moment bezig met technologie waarmee reactoren het dertig jaar volhouden zonder extra energie.

Aangezien beide bedrijven hiermee experimenteren, willen ze nu de krachten bundelen. Hiertoe tekenden ze in november een vertrouwelijke overeenkomst om informatie uit te wisselen. Concrete beslissingen over investeringen zijn er echter nog niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business