Hitlerparodieën verwijderd van YouTube

YouTube haalt de grappige filmpjes waarin een scène uit Der Untergang anders ondertiteld wordt stuk voor stuk offline. Een copyrightbeschermende functie is daar verantwoordelijk voor.

Elke internetgebruiker is in zijn surfgedrag wel eens een internet-meme tegengekomen. Dat is een populair stukje cultuur dat zich razendsnel verspreidt. In internettermen denken we meteen aan lolcats, motivational posters of de leuke Der Untergang-parodieën.

Maar nu heeft Google besloten die laatste meme de wereld uit te helpen. Met een nog onstabiele YouTubefunctie genaamd Content I.D. haalt het de filmpjes offline vanwege copyrightschending.

[related_article id=”158901″]

‘Google gaat te ver’
Maar parodieën zoals die van Der Untergang worden volgens het internationale auteursrecht niet als inbreuk beschouwd. Zelfs de onlinerechtengroep Electronic Frontier Foundation vindt de YouTubefunctie te ver gaan. “Het is niet de eerste keer dat Content I.D. volkomen legale inhoud offline haalt”, klinkt het.

Constantin Film, het productiebedrijf van Der Untergang, heeft er trouwens alle baat bij dat de filmpjes online blijven. Het massale aantal parodieën heeft ervoor gezorgd dat de Europese film ook in de Verenigde Staten bekend is geworden. Het vreemde is echter dat het Constantin Film zelf is dat besloten heeft Content I.D. op zijn intellectuele eigendom los te laten.

Een Der Untergang-parodie over deze hele kwestie vind je hier.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business