Opera geeft Steve Jobs gelijk

Opera geeft Steve Jobs deels gelijk in zijn vlammende kritiek op Adobe. Volgens de Noorse browserbouwer moet iedereen open standaarden opnemen.

Het bedrijf is iets minder fanatiek dan de tirade die Jobs vorige week afstak tegen Flash. Maar de hoofdboodschap blijft dat Flash op termijn minder relevant wordt. “Het internet van vandaag is afhankelijk van Flash”, zegt Opera’s productanalist Philip Grønvold tegen Techradar. “Als je Flash weghaalt, heb je niet het web van vandaag.”

“Maar bij Opera zeggen we dat de toekomst van het web bij open standaarden ligt, en Flash is geen technologie van open standaarden.”

Nut van Flash blijft
De Noorse browserbouwer noemt wel de nodige nuances. Zo zijn er geen plannen om met de ondersteuning in de browser te stoppen. “Flash heeft zijn nut en dat zal zo blijven, net zoals bij Silverlight, zeker voor dynamisch materiaal.”

“Maar Flash als een videocontainer gebruiken heeft weinig zin voor het gebruik van de CPU, wifi, batterijverbruik enzovoort. Je kan een ei bakken op toestellen zodra je Flash draait en daar is een reden voor.”

Volgens Grønvold moet Adobe zo snel mogelijk open standaarden omarmen om te voorkomen dat andere bedrijven de tirade van Jobs gaan herhalen. Zo zegt hij tussen de regels door dat HTML 5 op termijn, “binnen achttien maanden of zo”, wel de nodige stabiliteit en tools heeft die het nu nog mist.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business