De liefdadigheidsorganisatie van Bill Gates wil in Haïti mobiel bankieren stimuleren. De stichting wil de letterlijk ingestorte economie weer op gang brengen. De Bill & Melinda Gates Foundation gaat samen met het Amerikaans agentschap voor internationale ontwikkeling tien miljoen dollar investeren. Het is niet de eerste keer dat gsm-bankieren erin slaagt om financiering dichter bij […]

Advertentie

De liefdadigheidsorganisatie van Bill Gates wil in Haïti mobiel bankieren stimuleren. De stichting wil de letterlijk ingestorte economie weer op gang brengen.

De Bill & Melinda Gates Foundation gaat samen met het Amerikaans agentschap voor internationale ontwikkeling tien miljoen dollar investeren. Het is niet de eerste keer dat gsm-bankieren erin slaagt om financiering dichter bij de armen te brengen.

De zware aardbeving die Haïti in januari trof, legde meer dan een derde van het land in puin. Maar zelfs daarvoor had slechts één op tien Haïtianen ooit een traditionele bank gebruikt.

Nieuwe start
De Bill & Melinda Gates Foundation ziet het drama in het land als een onverwachte mogelijkheid om het land op economisch vlak te verbeteren met de hulp van mobiel bankieren. “Financiële diensten breed beschikbaar maken voor arme families kan de cyclus van armoede doorbreken”, zegt de organisatie in een verklaring.

Concreet gaat de stichting 2,5 miljoen dollar schenken aan het eerste bedrijf dat in de komende zes maanden een mobiel banksysteem opzet en bepaalde doelen verwezenlijkt. Het tweede bedrijf dat dit binnen het jaar doet, krijgt 1,5 miljoen dollar. De overige zes miljoen worden in stukken verdeeld onder de diensten die de eerste vijf miljoen transacties verwerken.

Kenia
Bill Gates verwees in een recente speech nog naar M-Pesa, een soortgelijk programma in Kenya. Daar heeft mobiel bankieren negen miljoen gebruikers, zo’n veertig procent van de volwassen Kenianen, en dit slechts drie jaar na de lancering.