Nieuws

DViCO TViX N-1

Dat de TviX N-1 opvalt, is wel het minste wat we kunnen zeggen. Waar de meeste mediaspelers een grijs bestaan tussen de andere media-apparatuur doorbrengen, is de N-1 een opvallend ronde verschijning, met de grootte van een soepblik. Die kan dus makkelijk een plaatsje vinden naast je televisie.

Een harde schijf is niet aanwezig, dus ben je voor media aangewezen op apparaten die via een van de USB-poorten worden aangesloten of via een kaartlezer kunnen worden ingelezen. Deze kaartlezer bevindt zich samen met de aan-uitknop en een USB-poort onder een klepje aan de bovenkant van het toestel.

Ventilatorloos
Het ronde design leent zich blijkbaar ook voor een ventilatorloze werking, waardoor deze DViCO volledig geluidloos is. Het toestel verbinden met een televisie kan via HDMI 1.3a, maar ook via een composiet- of componentuitgang. Oudere analoge televisietoestellen vallen dus niet buiten de boot.

Als we onze beoordeling zouden baseren op de firmwareversie waarmee de N-1 in onze labs wordt geleverd, dan zag het er niet al te best uit voor deze mediaspeler. Het toestel loopt om de haverklap vast en een groot deel van de online media kan niet afgespeeld worden. Na een update naar de laatste versie, 1.99, lijken de meeste van deze problemen echter van de baan te zijn.

Dit wil echter niet zeggen dat we onverdeeld gelukkig zijn met de TviX N-1, want tijdens het gebruik worden we toch met een aantal ergernissen geconfronteerd. Zo moet je haast een scherpschutter zijn en heel precies de afstandsbediening op het toestel richten, anders worden commando’s niet geregistreerd.

Mindere afstandsbediening
De geleverde afstandsbediening is overigens helemaal niet op de N-1 afgestemd, want een groot deel van de toetsen lijkt geen functie te hebben. Daardoor verloopt het navigeren door de interface vaak niet vlot. Het toestel reageert evenwel snel op commando’s, en dankzij de RTD1073-chip van Realtek als motor worden vrijwel alle bestandstypen, mkv inbegrepen, ondersteund.

Geen van onze reguliere testbestanden levert dan ook problemen op. Alleen wanneer we het systeem tot het uiterste drijven met enkele filmpjes die met een extreem hoge bitrate zijn gecodeerd, komt de N-1 in de problemen. In de praktijk zul je echter niet vaak met dit soort beeldmateriaal in aanraking komen.

De DViCO N-1 heeft een 100 Mbit/s-netwerkpoort. Hierdoor behoort het afspelen van bestanden vanaf een UPnP-server tot de mogelijkheden en linkt het toestel ook door naar het obligate YouTube, Picasa, Flickr en enkele minder bekende online video- en fotodiensten. Een degelijk uitgewerkte zoekfunctie ontbreekt echter, en het blijkt ook niet mogelijk om voor- af achteruit te spoelen in online video’s.

DViCO TViX N-1
Prijs: 139 euro (juni 2010)

PRO: werkt volledig geluidloos; ruime bestandsondersteuning; opvallend en aantrekkelijk design.
CONTRA: weinig bedieningscomfort door nukkige afstandsbediening; heeft firmware-update nodig om zware stabiliteitsproblemen op te lossen; geen interne harde schijf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business