Nieuws

MSI Big Bang Trinergy

Elk moederbord is te overklokken, maar niet elk moederbord biedt hiervoor dezelfde instelmogelijkheden. Eén blik op MSI’s Big Bang Trinergy leert ons dat dit een bord is dat erom vraagt.
 
Big Bang Trinergy is een P55 Express-moederbord voor LGA 1156-processors, maar met een paar extra’s.

Zo zijn de traditionele condensatoren vervangen door zogenaamde Hi-C-condensatoren. Die zijn betrouwbaarder, hebben een langere levensduur en beloven vooral bij overklokken een stabielere werking. Bovendien zijn ze een stuk compacter, zodat de drukbezette ruimte rond de processorvoet vrij blijft van obstakels die een stevige processorkoeler in de weg kunnen zitten.

Geen plek onbenut
Op de printplaat zelf is bijna geen vierkante centimeter onbenut gelaten. Dit komt grotendeels op het conto van de extra nf200-chip die 32 extra PCIe-lanes heeft, zodat ook in configuraties met drie grafische kaarten elke kaart 16 lanes toegewezen kan krijgen. De power- en resetknoppen die we meestal op high-end moederborden terugvinden, zijn vervangen door aanraakgevoelige zones onder aan het bord.

Dat dit een high-end bord is, mag wel blijken uit het feit dat elk Big Bang Trinergy-bord genummerd is en vergezeld is van een persoonlijk testrapport.

Zoals aangegeven zijn overklokkers de voornaamste doelgroep van de Big Bang Trinergy. Opvallend is dat MSI zowel tegemoetkomt aan de beginnende overklokker als aan overklokkers die niet volledig onbeslagen ten ijs komen. Voor beginners is er de meer dan duidelijke documentatie, een beknopte gids die verschillende manieren om te overklokken behandelt en OC Genie.

Met een simpele druk op een knop weet OC Genie het systeem volautomatisch te overklokken.

Meer dan behoorlijk
In de praktijk blijkt deze techniek haar werk meer dan behoorlijk te doen. De vastgestelde geheugensnelheid ligt dicht bij het optimale snelheidsprofiel van onze geheugenlatjes. Voor de meer ervaren overklokkers zijn de resultaten van OC Genie dan ook een uitstekende leidraad om het systeem verder te optimaliseren via het bekende Cell Menu in het BIOS, en er zo net dat beetje prestatie extra uit te persen.

Het OC Dashboard doet tijdens het opstarten van het systeem dienst als POST-display. Als het systeem eenmaal is opgestart, kan dit display een aantal systeemparameters in realtime weergeven, maar ook gebruikt worden om de basisfrequentie en -voltages te wijzigen. Voor wie echt tot het uiterste wil gaan, heeft MSI nog een aantal monitoringpoorten.

Door hier een voltmeter op aan te sluiten, kunnen de voltages van onder andere processor en geheugen in de gaten gehouden worden.

MSI Big Bang Trinergy
Prijs: 328 euro (juni 2010)

PRO: hoogwaardige componenten voor een lange levensduur en stabiele werking; ongekende overklokmogelijkheden voor zowel beginners als gevorderden.
CONTRA: niet voor kleine budgetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business