Nieuws

RIM BlackBerry Enterprise Server Express

Serversoftware die gratis wordt aangeboden, blijft een zeldzaamheid. Toch is dit wat RIM met BlackBerry Enterprise Server Express doet. 

Hiermee probeert het bedrijf vooral de kleinzakelijke markt aan te boren, die niet de behoefte heeft aan een volwaardige Enterprise Server.

Enterprise Server Express is wat mogelijkheden betreft minder uitgebreid dan de volledige Enterprise Server-editie, maar komt meer dan tegemoet aan de eisen van het modale kleine bedrijf.

Integratie
Wie gebruik wil maken van BlackBerry, heeft de keuze tussen een internetgebaseerde dienst en een BlackBerry Server in eigen beheer. Het voordeel van zo’n server is dat die geïntegreerd kan worden in de bestaande Exchange-, Domino- of GroupWise-infrastructuur.

Deze laatste oplossing vereist een duurder abonnement, maar je hebt onmiddellijk toegang tot gegevens op de server, zodat ook contactgegevens beheerd of agenda’s gesynchroniseerd kunnen worden. Bovendien kunnen BlackBerry Enterprise Server en Enterprise Server Express naast elkaar gebruikt worden.

Bijvoorbeeld in een scenario waarbij de volledige softwareversie de bedrijfs-BlackBerry’s beheert en de Express-versie ingezet wordt voor personeelsleden die een eigen BlackBerry en bijhorend internettariefplan hebben, maar hiermee toch de link willen leggen naar het bedrijfsnetwerk.

BlackBerry Enterprise Expres vereist een Windows 2003 Server of Small Business Server met minstens Exchange 2003. Tot 75 gebruikers vindt RIM het niet erg dat de software op dezelfde server als Exchange wordt geïnstalleerd, maar het beveelt dan wel 1,5 GB extra systeemgeheugen aan. Voor meer gebruikers wordt een aparte server aangeraden.

Handleiding
Duidelijke instructies op docs.blackberry.com/en/admin/deliverables/14334/BES_overview_Xprs_991919_11.jsp begeleiden de installatie. Daarna kunnen via een intuïtieve webinterface gebruikers en groepen worden beheerd, en upgrades uitgestuurd worden naar de verbonden BlackBerry-toestellen. Ook een gestolen of verloren telefoon van op afstand wissen blijkt mogelijk.

Vanuit het standpunt van de IT-afdeling is het belangrijkste nadeel dat provisioneren, het koppelen van een telefoon aan de BlackBerry-dienst van een telefonieprovider, niet draadloos op afstand kan gebeuren. Gebruikers kunnen deze taak echter wel zelf uitvoeren met de BlackBerry Web Desktop Manager, waarmee gebruikers op elke locatie hun eigen toestel kunnen beheren.

RIM BlackBerry Enterprise Server Express
Prijs: gratis (juni 2010)

PRO: integratie in Windows-serverplatform; kan ook via een internetgebaseerd BlackBerry-tariefplan benaderd worden; behoudt de belangrijkste opties van Enterprise Server.
CONTRA: alleen beschikbaar voor Exchange; geen draadloze provisionering.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business