Nieuws

Cloud Engines Pogoplug

Wie tientallen of zelfs honderden gigabytes naar de cloud wil transporteren, moet zijn portemonnee tevoorschijn halen.

De Pogoplug biedt een veel flexibeler alternatief voor online opslag: het kastje deelt de inhoud van aangesloten externe harde schijven en USB-geheugensticks met je thuisnetwerk en het internet. En dat op een manier zodat zelfs beginners ermee uit de voeten kunnen.

Zelf gebruiken we al jaren een NAS als centraal opslagapparaat. De meeste NAS’en hebben een web- en FTP-server aan boord, zodat je overal aan je bestanden kunt. Tot zover de theorie, want die functionaliteit aan de praat krijgen vraagt de nodige voorkennis. Dergelijke kopzorgen behoren met de Pogoplug helemaal tot het verleden.

Gemakkelijk te bedienen
Het begint al met de doodeenvoudige installatie: aansluiten op je thuisnetwerk (enkel bedraad), de gewenste schijven aansluiten via USB en vervolgens de Pogoplug aanzetten. Daarna moet je je registeren op my.pogoplug.com. Deze site vormt voortaan de toegangspoort tot de Pogoplug en de inhoud van alle aangesloten schijven.

Via de webapplicatie download je bestanden en mappen, maak je fotoshows en speel je zelfs een aantal formaten (mp3, jpeg) rechtstreeks af in de webbrowser. Je hebt alleen internettoegang en een webbrowser nodig om aan je bestanden te kunnen.

Uiteraard kun je daarbij geselecteerde bestanden en mappen delen met anderen. Er wordt dan een mailtje verstuurd met daarin een unieke link en onmiddellijke toegang voor de geadresseerde. Geen gedoe dus met gebruikersaccounts en wachtwoorden. Eenvoudiger kan bijna niet. Alleen jammer dat er geen log wordt bijgehouden van gebruikersactiviteiten.

Sociale netwerken
Inhoud delen kan ook nog op andere manieren: via Twitter en Facebook, en zelfs via een RSS-feed. Veranderingen aan de inhoud worden dan automatisch gedeeld via deze kanalen. We proberen daarnaast de Pogoplug-app voor Androidsmartphones uit, maar daarmee blijkt het onmogelijk om in te loggen. Er is ook een app voor de iPhone beschikbaar.

Zelfs lokale videostreaming, naar bijvoorbeeld een spelconsole, is mogelijk met de Pogoplug. We proberen dit met een Xbox 360 die de Pogoplug ziet als een PnP-apparaat. Niet ondersteunde videoformaten worden desgewenst zelfs getranscodeerd door de Pogoplug, maar dat is een tijdrovend werkje. Bovendien blijkt de kwaliteit daarvan tegen te vallen.

Harde schijven, ook externe, staan erom bekend dat ze kunnen falen. Het gebrek aan RAID vangt de Pogoplug op met de functie Active Copy: er vindt dan een automatische synchronisatie plaats tussen twee op de Pogoplug aangesloten schijven. Dezelfde functie kan overigens ook ingezet worden om de Pogoplug automatisch te voorzien van lokaal op de pc opgeslagen bestanden.

De Pogoplug blijkt het perfecte apparaat voor wie veel en/of grote mediabestanden op een eenvoudige manier wil kunnen delen met vrienden en familie. Een aanrader!

Cloud Engines Pogoplug
Prijs: 119,95 euro (zonder harde schijf) (juli 2010)

PRO: eenvoudige werking; handig content delen; geschikt voor meerdere schijven; mediastreaming mogelijk; stil en zuinig.
CONTRA: mappen verplaatsen niet mogelijk via webbrowser; redelijk prijzig; geen logbestanden; Android-app werkt niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business