Nieuws

Review: efficiënte voedingen

Ook fabrikanten van pc-voedingen springen mee op de ‘groene’ trein. Bijna allemaal pakken ze uit met 80 Plus-stickers op hun producten. Wat houdt dat logo precies in, en vooral: levert het ook iets op? We testen twee 80 Plus Gold-voedingen van Cooler Master en Fortron op hun efficiëntie.

Een voeding moet vandaag niet alleen stabiel werken en voldoende krachtig zijn, hij moet ook zo efficiënt mogelijk met energie omgaan. Het verschil tussen wat een pc aan stroom nodig heeft en wat er daadwerkelijk uit de muur wordt getrokken bepaalt het rendement van een pc-voeding.

Als de pc bijvoorbeeld 60 watt nodig heeft en de voeding daarvoor 100 watt moet onttrekken, dan bedraagt het rendement 60 procent. Hoe hoger het rendement, hoe zuiniger en dus groener de voeding. Een voeding die het 80 Plus-logo (www.80plus.org) draagt, garandeert een rendement van minstens 80 procent bij belastingen van 20, 50 en 100 procent. Met 80 Plus Gold liggen de vereisten voor het rendement hoger, op respectievelijk 88, 92 en 88 procent.

Vergelijk
We vergelijken het verbruik van twee 80 Plus Gold-voedingen van Fortron en Coolermaster met die van een 600 watt sterke 80 Plus-voeding, en een kilowattvoeding van enkele jaartjes oud. De meetresultaten zie je in de tabel. Beide Gold-voedingen zijn aan elkaar gewaagd, en verbruiken inderdaad vaak iets minder dan de twee andere.

Welk rendement je in de praktijk krijgt, hangt af van je pc-configuratie, het gebruikspatroon én het vermogen van de voeding. Natuurlijk kun je een voeding van duizend watt nemen, maar energie-efficiënt zal die niet werken. Het best stem je voeding en pc op elkaar af. Een goeie tip: belast je pc maximaal met een zware benchmark als Cinebench of PCMark Vantage en meet het piekverbruik met een verbruiksmeter.

Ideaal vermogen
Vermenigvuldig dat getal met 1,5 en je hebt een goede maatstaf voor het ideale benodigde vermogen. Zelfs een zware game-pc heeft niet snel meer dan 500 watt nodig, zodat een 750 watt-voeding voldoet. Voor het gros van de pc-gebruikers is een 500 watt-voeding echter meer dan toereikend.

Een andere bedenking die je moet maken, is dat 80 Plus Gold-voedingen behoorlijk prijzig zijn. Pas na enkele jaren is de meerprijs gecompenseerd door het minderverbruik. Vooral in pc’s of servers die continu aanstaan, kan een 80 Plus Gold-voeding een verantwoorde upgrade blijken. Heb je al een 80 Plus-voeding, dan is upgraden naar Gold veel minder interessant.

Cooler Master Silent Pro Gold 800W
Prijs: 152,42 euro (juli 2010)

PRO: uiterst flexibele, modulaire kabels; hoog rendement.
CONTRA: niet goedkoop.

Fortron FSP800-80GTN
Prijs: 189,99 euro (juli 2010)

PRO: hoog rendement; extra lange kabels.
CONTRA: duur; geen modulaire kabels.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business