Nieuws

Gebarentaal via mobieltje

Ontwikkelaars werken aan een manier om gebarentaal makkelijk per telefoon te kunnen gebruiken. De beelden moeten zo licht mogelijk zijn.

Het project wordt uitgewerkt aan de universiteit van Washington. MobileASL is een programma dat (Amerikaanse) gebarentaal kan herkennen en de beelden kan verzenden. Binnenkort volgt een eerste praktijktest met elf studenten, later wordt de toepassing breder getest.

Momenteel proberen de ontwikkelaars vooral het videosignaal te verbeteren. Enerzijds moet de beeldkwaliteit rond het gezicht en de handen verbeteren. Anderzijds moet het videosignaal zo licht mogelijk zijn.

Concreet streven ze naar video’s van 30 kilobyte per seconde. Een bewegingssensor moet opmerken wanneer het om gebarentaal gaat.

MobileASL leunt nauw aan bij videotelefonie zoals Facetime op de iPhone. Maar omdat mobiel breedband niet goedkoop is, en bepaalde Amerikaanse operatoren zware datatoepassingen kunnen tegenhouden, is een licht videosignaal niet overbodig.

“We willen betaalbare en betrouwbare gebarentaal leveren op zo veel mogelijk toestellen”, aldus Eve Riskin, professor elektrische ontwikkeling in Washington. “Het is een kwestie van gelijke toegang tot mobiele communicatietechnologie.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business