Nieuws

Safari 5

Op Mac OS X is Safari nog altijd de gevestigde browser, maar voor Windows lukt het de Apple-applicatie maar niet ons te bekoren. Ook deze vijfde versie brengt daar geen verandering in.

Steve Jobs introduceerde Safari 5 tussen neus en lippen door na de presentatie van de iPhone 4. Naast meer snelheid heeft de browser één nieuwe functie die we alvast kunnen uitproberen: Safari Reader, een handig leesvenster voor online artikels. Verder zijn er kleine tweaks en een grote belofte: Safari krijgt add-ons.

Add-ons
Er zijn op dit moment nog geen officiële add-ons voor Safari 5 – die komen pas in de zomer – dus keken we vooral naar de snelheid en Safari Reader. Safari 5 is een flink stuk vinniger geworden, al moet hij het nog altijd afleggen tegen Google Chrome 5 en Opera 10.5, zo blijkt uit onze benchmarks SunSpider JavaScript en FutureMark PeaceKeeper.

[related_article id=”158256″]

De laadtijd van webpagina’s lijkt aanzienlijker sneller; dat komt omdat Apple domain prefetching heeft ingebouwd, waarbij de browser hyperlinks al inlaadt voordat een gebruiker erop klikt.

Reader
Safari Reader, dat als een knop in de adresbalk verschijnt als een pagina met artikels wordt opgemerkt, opent de tekst en de bijhorende afbeeldingen in een prettig vormgegeven apart leesvenster met eigen navigatie. Zo ontdoe je jezelf van advertenties en lees je sneller en aangenamer. Een geslaagde functie, maar niet uniek.

Safari Reader is deels gebaseerd op de populaire Firefox add-on Readability, dat dit kunstje stukken beter kan, met leesprofielen, fonts en links als voetnoten.

We missen nog altijd een slimme adresbalk in Safari 5, en de gedeeltelijke HTML 5-ondersteuning vinden we ook in andere browsers terug. Zolang de add-ons nog niet uitgebracht zijn, zien we eigenlijk geen reden om over te stappen.

Safari 5
Prijs: gratis (september 2010)

PRO: aangenaam lezen met Safari Reader; slimme startpagina; verbeterde laadsnelheid.
CONTRA: Safari Reader werkt niet altijd naar behoren; weinig nieuws; add-ons nog niet beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business