Nieuws

Archos 9

De iPad lijkt een trendsetter, maar toch zijn er verrassend genoeg nog altijd maar weinig rivalen voor de Apple-tablet. De Archos 9 is eigenlijk de enige die zich kan meten met de iPad.

We keken er naar uit om de 9 te testen. Archos heeft ons wel vaker bekoord met robuuste en geeky mediaspelers, dus zijn de verwachtingen hooggespannen. In tegenstelling tot de iPad met zijn iOS en zijn gebruik van apps, heeft Archos ervoor gekozen om zijn tablet uit te rusten met Windows 7.

Weliswaar de beperkte Starter Edition, maar een groot probleem is dat niet. Die vind je doorgaans alleen terug op minilaptops, maar de Archos 9 ís qua specificaties dan ook gewoonweg een netbook. Aan boord is er een Atom Z515-processor van 1,2 GHz, 1 GB geheugen en een harde schijf van 60 GB.

[related_article id=”160534″]

Breedbeeldscherm
Het opvallendste onderdeel is het scherm: dat is 8,9 inch groot en heeft het breedbeeldformaat. Die vorm maakt het meteen al heel wat interessanter om films te bekijken dan de 4:3-rechthoek van de iPad. Een andere troef is dat het veel makkelijker is om vanaf een NAS of een andere pc video te streamen of lokaal te bekijken.

Bij de iPad moet je ofwel werken met een mediaserver ofwel bestanden converteren naar een formaat dat Apple lust. Tegelijkertijd is de kijkervaring bij Archos niet zo fraai. Het scherm is niet bijzonder helder en ook de kijkhoek is niet echt om over naar huis te schrijven. Bij het streamen van een film loopt de batterij bovendien pijlsnel leeg. Positief punt dan weer is dat de batterij vervangen kan worden. Je kunt dus altijd een reserve-exemplaar meenemen.

Verkeerde keuzes
Op papier is dit dus een mooie machine die een stevige rivaal voor de iPad kan zijn. In de realiteit maakt Archos met deze tablet voortdurend de verkeerde keuzes. Zo kiest het bijvoorbeeld voor een resistief aanraakscherm dat niet goed reageert als je vingers gebruikt; een capacitatief scherm was beter geweest. Grijp je naar de touchpad rechts van het scherm (links staan de twee muisknoppen), dan blijkt die ook niet heel nauwkeurig.

Wel zou je door de specificaties veel meer met de Archos kunnen doen dan met de iPad. Zo is het mogelijk om er Office op te installeren of met een browser naar keuze te werken. Spijtig genoeg is er voorlopig maar weinig Windows-software geoptimaliseerd voor een aanraakscherm, dus veel plezier valt er hier nog niet te beleven. De slome hardware maakt de gebruikerservaring ook niet bepaald flitsend.

Positief is dan wel weer dat je alle uitbreidingsmogelijkheden hebt die een typische Windows-netbook biedt. Zo is er een USB-poort waaraan een toetsenbord of zelfs een printer aangesloten kan worden en kun je eveneens via bluetooth aan de slag. Tot slot is ook de ingebouwde webcam van 1,3 megapixel meer dan welkom.

Archos 9
Prijs: 499 euro (september 2010)

PRO: strak design; formaat beeldscherm; heel wat uitbreidingsmogelijkheden
CONTRA: reageert traag; complexe bediening; aanraakscherm nog niet goed.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business