Heb je een website, of ben je van plan er een te maken, dan kun je veel geld binnenhalen door reclame op je site te zetten volgens het principe van affiliate marketing ofwel partnerprogramma’s. Een partnerprogramma plaatst niet alleen banners op je website, maar betaalt je er meestal alleen voor als iemand ook daadwerkelijk een […]

Heb je een website, of ben je van plan er een te maken, dan kun je veel geld binnenhalen door reclame op je site te zetten volgens het principe van affiliate marketing ofwel partnerprogramma’s.

Een partnerprogramma plaatst niet alleen banners op je website, maar betaalt je er meestal alleen voor als iemand ook daadwerkelijk een product of dienst aankoopt via de link op je site.

Je kunt dan ook het best een beroep doen op een bemiddelaar die zelf (automatisch) kiest welke banners er op de website verschijnen, afhankelijk van het onderwerp van de site. Dat moet je opgeven tijdens het intekenen. Het partnerprogramma betaalt meestal volgens het pay-per-sale-model: bij elke verkoop krijg je een percentage van de omzet of een vast bedrag.

Er zijn ook andere modellen, zoals pay-per-view: je krijgt enkele centen telkens wanneer er een banner op je site getoond wordt. Een variant is pay-per-click, waarbij je alleen geld krijgt als de bezoeker ook echt op de banner klikt. Soms wordt er ook nog pay-per-lead toegepast: je krijgt pas geld als de bezoeker zich registreert voor een gratis account of een enquête invult.

TradeDoubler
Een van de grootste en bekendste partnerprogramma’s die ook bij ons actief zijn, is TradeDoubler, met zelfs twee vestigingen in de Benelux. Inschrijven is net zoals bij andere partnerprogramma’s gratis. Na de inschrijving krijg je de HTML-code te zien die je op je website moet zetten.

TradeDoubler betaalt soms uit per lead. Zo krijg je tussen de twee en tien euro telkens wanneer er iemand intekent op een verzekering via de banner op je website. Soms wordt er ook per sale of verkoop uitbetaald – bijvoorbeeld twee tot wel twintig procent per verkoop.

Je kunt zelf kiezen van welke aanbieders er reclame op je site belandt, en zelfs het formaat van de banners is zelf te selecteren.

Op de website van TradeDoubler heb je ook steeds inzage in een volledig rapport van de activiteiten die zijn gegenereerd door je website. TradeDoubler betaalt het geld enkel uit op je bankrekening, en dat pas als het minstens vijftig euro bedraagt.

De betalingen gebeuren ook pas ten vroegste twee maanden nadat de commissie is verdiend.

Zijn de banners van TradeDoubler te opzichtig en te zwaar voor je site? Probeer dan eens Google AdSense.

Wil je enkel banners van een bepaalde winkel op je website? Of heb je net een artikel geschreven over een bepaalde dienst of een bepaald product en wil je er iets aan verdienen als een bezoeker dat product koopt? Teken dan in op een partnerprogramma van één handelaar, bijvoorbeeld bij Amazon of Bol.com.

Bij dergelijke programma’s krijg je tussen de zeven en tien procent commissie. Bij heel wat grote handelaren kun je ook een zogeheten affiliateshop maken. Dit is een e-shop die in je eigen website te integreren is. De bezoeker denkt dus dat hij op jouw site zit, maar de afhandeling en betaling gebeuren door de handelaar zelf. Een voorbeeld hiervan is de aStore van Amazon.

Hoelang voor het geld binnenstroomt?
Een tweetal uur voor het intekenen en configureren.
Hoeveel verdien je eraan?
Alles hangt af van het aantal bezoekers van je website. Heb je een drukbezochte site, dan kun je makkelijk enkele honderden euro’s per maand extra verdienen.