Nieuws

Windows Live Messenger Wave 4 bèta

Windows Live Messenger mag dan wel een van de populairste programma’s voor instant messaging zijn, door de stortvloed aan onduidelijke opties en onnodige extra’s lijkt het al een tijd zijn kerntaak uit het oog te zijn verloren. Vraag is of de nieuwe versie weer de juiste richting uitgaat. 

Windows Live Messenger maakt deel uit van Live Essentials, en kun je dus niet zomaar apart installeren. Eerst moet je de nieuwste bèta van Windows Live downloaden, waarna je kunt aanduiden welke Live-toepassingen je wilt installeren. Ietwat omslachtig als de meeste programma’s al op je harde schijf staan, maar begrijpelijk: Microsoft legt duidelijk het accent op de onderlinge samenhang tussen de verschillende toepassingen.

Verbinden met netwerksites
Zodra je Windows Live Messenger voor de eerste keer opstart, kom je in aanraking met de grootste vernieuwing in deze versie. Er wordt gevraagd of je de IM-toepassing wil laten verbinden met Facebook en MySpace. Microsoft speelt daarmee in op de populariteit van sociale netwerken.

[related_article id=”160534″]

Het blijft niet beperkt tot deze twee diensten. Via de website zijn er nog veel meer webdiensten beschikbaar, zoals Last.FM, LinkedIn en Flickr.

Wanorde
Toch schrikken we ons een hoedje als Windows Live Messenger volledig is opgestart. De bekende interface blijkt plaats te hebben gemaakt voor een bijna schermvullend venster, waar drie vierde van verloren gaat aan statusupdates en links van de sociale netwerken waarop je hebt ingetekend.

Net iets te veel van het goede, zeker omdat al die informatie ook nog eens op een erg chaotische manier wordt gepresenteerd. Dankzij de categorieën bovenaan is er wel meer orde te scheppen in het geheel, maar het lijkt ons dat Microsoft hier nog werk heeft.

Oude uiterlijk
Wie geen behoefte heeft aan al dat sociaalnetwerkgeweld, kan via de compacte weergave Messenger gelukkig in zijn oude uiterlijk tonen. Opeens wordt het verschil met de vorige versies veel kleiner.

Toch zijn de sociale netwerken ook hier aanwezig, zij het iets minder opvallend. Zo vormen je Facebookcontacten een aparte groep contactpersonen, zodat je vanuit Live Messenger iemand berichten kunt sturen in Facebook.

Alleen jammer dat Microsoft daarbij geen onderscheid maakt tussen personen en groepen waarbij je bent aangesloten op de netwerksite. Vooral die laatste categorie kan deze lijst onoverzichtelijk lang maken, waardoor het zijn doel wat voorbijschiet.

Om toch wat orde te scheppen, kun je je contactpersonen in categorieën opdelen, met als nieuwe mogelijkheid dat je per categorie kunt bepalen of je al dan niet offline wordt weergegeven.

En Microsoft heeft nog een paar van die kleine wijzigingen doorgevoerd. Zo zijn de bestaande emoticons vervangen door frissere, 3D-exemplaren en zijn al bestaande functies uitgebreid.

Onder meer afbeeldingen en links delen werkt intuïtiever. Zo worden gedeelde foto’s nu een stuk groter weergegeven, waardoor het lijkt alsof je samen met je gesprekspartner een diashow aan het bekijken bent.

Conclusie
Microsoft heeft met de nieuwste Live Messenger vooral geprobeerd sociale netwerken naadloos te integreren, maar is daar niet helemaal in geslaagd. Andere nieuwe functies zijn wel verbeteringen.

Intussen heeft de softwarereus trouwens aangekondigd dat Facebookchat eveneens beschikbaar zal zijn in Messenger. Op het moment van schrijven konden we die functie nog niet testen.

Windows Live Messenger Wave 4 bèta
Prijs: gratis (oktober 2010)

PRO: foto’s delen beter uitgewerkt; andere status per categorie mogelijk; sociale netwerken makkelijk te integreren.
CONTRA: interface wordt nog rommeliger; Facebookgroepen staan tussen contactpersonen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business