Nieuws

Samsung Galaxy S

Denk aan een Androidtegenhanger van de iPhone en de kans is groot dat HTC als eerste in je opkomt. Het Taiwanese merk heeft zich nu eenmaal geprofileerd als dé maker van high-end Androidtelefoons. Met de Galaxy S wil Samsung bewijzen dat ook zij die reputatie verdienen.

De Galaxy S kan pronken met het grootste scherm van het moment: vier inch. Bovendien is het een super-amoledscherm, zoals we ook terugvinden op de Samsung Wave. Dit betekent dat de Galaxy S heel frisse en felle kleuren toont, ook als er veel omgevingslicht is. Het capacitieve aanraakscherm reageert pijlsnel op aanrakingen.

Processor
Wie tegenwoordig een high-end smartphone uitbrengt, stopt er een processor van 1 GHz in. Dat is niet anders bij de Galaxy, maar rouwig zijn we daar niet om. Deze Samsung is supersnel, ook met meerdere apps geopend.

[related_article id=”158662″]

Momenteel draait de Galaxy S Android 2.1, maar Samsung belooft dat er een update naar Froyo 2.2. komt. Hopelijk gebeurt dat wat sneller dan bij de doorsnee smartphonefabrikant. Aan de typische Androidmix heeft Samsung zijn TouchWiz-interface toegevoegd. Androidpuristen vinden zulke extra interfacelagen doorgaans overbodig, maar hier werkt het wel.

Wellicht omdat Samsung subtiel te werk is gegaan: geen grote veranderingen, maar wel tweaks die alles net iets gebruiksvriendelijker maken. Je scrolt bijvoorbeeld niet op en neer door apps, maar zoals op de iPhone van links naar rechts.

Swype
Ook aan boord is Swype, een stuk software dat ondertussen nogal een hype is geworden. Het idee is heel simpel: in plaats van te drukken op de letters van het virtuele toetsenbord, laat je gewoon je vinger op het scherm rusten en versleep je het van letter naar letter. De software interpreteert de bewegingen en raadt welke woorden je wilt invoeren. Een knap idee, maar het vereist wel wat gewenning.

Vergeleken met de iPhone 4 waarmee de Galaxy S wil concurreren, is de Samsung lichter maar veel groter. Dat heeft natuurlijk met het scherm te maken en eveneens met de forse 1500 mAh-batterij. Maar het zal mensen die iets kleins en fijns zoeken misschien wel afschrikken. De iPhone 4 en recente HTC’s komen ook solider over.

Het is hier vooral de wat plastic achterkant die in het nadeel van de Galaxy S speelt. Ironisch genoeg doet de Galaxy S meer denken aan de iPhone 3GS dan aan de iPhone 4.

Topmodel
Wie naar de winkels rent om dit toestel aan te schaffen, moet oppassen dat hij met de juiste Galaxy thuiskomt. De S is een heel ander toestel dan bijvoorbeeld de Galaxy Apollo, die momenteel zwaar gepromoot wordt. De Galaxy S is duidelijk een topmodel: dat merk je niet alleen aan de specificaties, maar ook aan de prijs.

Die is met 540 euro voor de versie met 16 GB geheugen niet zo fors als pakweg een iPhone 4, maar beduidend meer dan bijvoorbeeld een HTC Desire.

Samsung Galaxy S
Prijs: 540 euro (oktober 2010)

PRO: mooi en groot scherm; snel; heel geschikt voor video.
CONTRA: plastic achterkant; prijs wat aan de hoge kant.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business