Nieuws

Mozilla Firefox 4 bèta 6

Firefox is als grote vernieuwer voorbijgestreefd door andere browsers. We kijken of Firefox 4 bèta 6 het in huis heeft om opnieuw te domineren. 

De meest in het oog springende vernieuwing in Firefox 4 is de interface, die tabbladen bovenaan plaatst. Dat lijkt een regelrechte kopie van Google Chrome, maar het is een logische ontwerpkeuze die steeds meer browsermakers maken. Een gekunsteld uitziende oranje knop vervangt de oude menubalk, al denken we dat veel gebruikers snel zullen terugschakelen naar het oude aanzicht.

Veel innovatiever is wat ons betreft Panorama, een functie voor mensen die verzuipen in de tabbladen. Via een werkbalkknop komt een nieuw venster in beeld, waar verkleinde weergaven van tabbladen kunnen worden versleept en in zelfbenoemde categorieën worden geplaatst.

Ondanks enkele foutjes werkt de functie wat ons betreft uitstekend. We missen een zoekbalk, maar die is al in de maak. Wel al aanwezig is een zoekfunctie voor tabbladen in de Firefox-zoekbalk.

Extensies
Browserextensies zullen in Firefox 4 een rigoureuze verandering ondergaan. Mozilla stapt over op een nieuw ontwikkelmodel, wat betekent dat veel browseruitbreidingen ingrijpend zullen moeten worden herschreven. Bij het schrijven van deze recensie was nog maar een op de tien extensies klaar voor Firefox 4.

We zijn dan ook bang dat Mozilla zich met deze stap in de vingers snijdt. Als Chrome opeens meer werkende extensies heeft, bestaat de kans dat veel vaste gebruikers overstappen of bij Firefox 3 blijven. Bovendien loopt voor het eerst de ontwikkeling van de Linux- en Mac-versies achter op de Windows-uitvoering van Firefox 4.

Traagheid troef
Snelheidsmonsters Chrome en Opera zijn inmiddels Firefox voorbijgeraasd, en de laatste bèta kan daar weinig verandering in brengen. Qua Javascriptverwerking moet de browser naast de eerder genoemde browsers ook Safari 5 en IE9’s bèta voor zich dulden.

Het geheugenverbruik van Firefox 4 ligt wat lager, maar de extensies doen dat voordeel al gauw teniet. Mozilla heeft echter, net als Microsoft en Google, hardwareacceleratie toegevoegd aan de nieuwe browser, zodat de grafische kaart wat van het zware werk kan overnemen.

 

Moderne webstandaarden worden steeds belangrijker in de browser en Mozilla laat vooral op het gebied van HTML 5 voortdurend innovaties zien. Samen met Safari 5 en Chrome 6 heeft Firefox 4 momenteel ronduit de beste ondersteuning paraat.

Onlangs maakten ze een nieuwe programmeerinterface bekend waarmee ontwikkelaars direct in de browsers muziek kunnen manipuleren. In tegenstelling tot IE9 kan Firefox WebM afspelen, Googles open videoformaat dat wellicht snel op YouTube zijn weg zal vinden.

Andere verbeteringen onder het oppervlak zijn meer dan welkom, zoals out of process plug-in (OOPP), een bescherming die ervoor zorgt dat niet je hele browsersessie ten onder gaat als Adobe Flash of Microsoft Silverlight crasht.

Bij voorgaande versies van Mozilla Firefox konden we al in de bètafase de laatste uitvoering tot onze vaste browser maken. Door zijn nieuwe extensiemodel, instabiliteit en de scheve ontwikkeling voor Mac, Linux en Windows hebben we het gevoel dat Mozilla wat buiten adem raakt in de browserwedloop.

Mozilla Firefox 4 bèta 6
Prijs: gratis (november 2010)

PRO: tabbeheer met Panorama; plug-incrashes geïsoleerd; tabbladen bovenaan.
CONTRA: instabiel; weinig extensies klaar; mist snelheid; Mac- en Linuxversie lopen achter.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business