Nieuws

TonidoPlug

Eerder dit jaar bespraken we de Pogoplug van Cloud Engines. Daarmee kun je heel gemakkelijk bestanden op een externe harde schijf delen over het internet. De TonidoPlug zit in hetzelfde vaarwater als de Pogoplug, maar gaat nog een stap verder.

De TonidoPlug is goed te vergelijken met een homeplugkastje (netwerk via stopcontact). Hij is dan ook nauwelijks groter dan een gebalde vuist, werkelijk hypercompact.

Binnenin zit een 1,2 GHz ARM-processor met 512 MB RAM waar Ubuntu 9.04 Server Edition op draait, met daar bovenop dezelfde softwareomgeving als de Tonido Desktop.

Het geheel verbruikt tussen 5 en 13 watt. Overigens ben je niet verplicht een harde schijf aan te sluiten. De TonidoPlug heeft zelf 512 MB aan beschikbaar flashgeheugen.

Overal bereikbaar
Na de installatie benader je de TonidoPlug via het interne IP-adres, of via een zelf te kiezen subdomein bij Tonidoid.com. En daar zit de kracht van dit apparaatje, want zo is hij zonder moeite bereikbaar vanaf iedere pc met webbrowser. Je kunt ook een driveletter toekennen voor toegang via de Verkenner.

De Tonido-software (deels Nederlands) is minder gebruikersvriendelijk dan die van de Pogoplug, maar biedt wel meer mogelijkheden. Standaard wordt een handvol applicaties voorgeïnstalleerd. Zo is er een muziekapplicatie die mp3’tjes vanuit de webbrowser afspeelt en torrents binnenhaalt, en is er een soort van groupwarefunctie met agenda.

Gemakkelijke bediening
Ook mediastreaming naar spelconsoles zit ingebakken. Wij zijn echter vooral gecharmeerd door de rechttoe rechtaan blogfunctie die razendsnel opgezet is. Wie meer applicaties wil draaien, kan daarvoor terecht in een speciale appstore. De WebShare Pro-app (met een waarde van 30 dollar) wordt standaard voorgeïnstalleerd. Daarmee kun je gemakkelijk grote bestanden delen op basis van URL’s.

Deze miniserver is wat ons betreft een prima basis voor iedereen die een persoonlijke opslagcloud ambieert en daarbij niet vies is van (beperkt) instelwerk.

TonidoPlug
Prijs: 109,40 euro (inclusief thuislevering)

PRO: hypercompact en zuinig; biedt enorm veel diensten; betaalbaar; automatische updates; uitstekende online handleiding.
CONTRA: slechts één USB-poort; minder geschikt voor leken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business