Nieuws

Canonical Ubuntu 10.10

Zes maanden na de release van Ubuntu 10.04 is het alweer tijd voor een update. Vergeleken met de vorige editie zijn de veranderingen deze keer eerder subtiel. Tenzij je een minilaptop bezit.

Ubuntu 10.04 was een LTS-editie, wat wil zeggen dat uitgever Canonical voor die versie op lange termijn support biedt. Het is typisch dat de release na zo’n LTS iets minder spectaculair is. Maar toch zijn er in 10.10 (codenaam Maverick Meerkat) een aantal nieuwigheden die het bekijken waard zijn.

Vlotte installatie
Het installeren verloopt in elk geval met elke versie van Ubuntu vlotter. Het aantal lastige vragen is beperkt tot een minimum en al tijdens het installeren worden veel drivers aangebracht. Tenzij je iets exotisch in de pc hebt zitten, zul je meteen aan de slag kunnen.

De interface werd pas zes maanden geleden vernieuwd. Geslaagd trouwens, want de bruine tinten van vroeger was iedereen wel beu. Maverick vernieuwt slechts één GUI-element: het systeemfont. Niet wereldschokkend, maar het doet Ubuntu er net iets gelikter uitzien.

Met versie 10.10 zet Ubuntu verdere stappen richting de cloud. De Ubuntu One-dienst is helemaal geïntegreerd, zodat je bookmarks, contacten en zelfs ook mappen kunt synchroniseren met de cloud. Je krijgt 2 GB opslagruimte gratis, voor meer moet je een abonnement nemen – ongeveer hetzelfde model als Dropbox.

Canonical belooft trouwens een Windows-client zodat data over platformen heen gedeeld kunnen worden. Tijdens onze tests is Ubuntu One wel regelmatig offline. Last van kinderziekten?

Geweldige snelheidswinst op netbooks
Voor netbookbezitters is Maverick Meerkat wel een grote stap voorwaarts. De Netbook Edition installeert Unity, een light-versie van de grafische interface. Dit is geen flauw afkooksel van de standaardversie, maar een totaal nieuwe GUI die belangrijke functies als pictogrammen in een strook aan de linkerrand van het scherm plaatst.

Het voordeel is dat de onderste menubalk verdwijnt, wat op netbooks met een beperkte verticale resolutie mooi meegenomen is. Unity moet Ubuntu ook klaarstomen voor de toekomst, want de interface werkt met de nieuwe multitouch-ondersteuning.

Iemand bij Cannonical gaat er duidelijk van uit dat Ubuntu een plekje zal krijgen op netbooks met touchscreens, of tablets.

Canonical Ubuntu 10.10
Prijs: gratis (december 2010)

PRO: goede update voor netbooks; geïntegreerde cloudfuncties; verbeterde installatie.
CONTRA: voor de pc slechts bescheiden update; Ubuntu One clients voor mobiel en Windows ontbreken nog.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business