Nieuws

Kensington KeyFolio

Teksten invoeren op een tabletcomputer zoals de iPad is niet bepaald een pretje. Voor e-mails, blogberichten en andere korte teksten voldoet het virtuele toetsenbord, maar wie meer te vertellen heeft, zoekt beter zijn heil in een echt exemplaar.

De KeyFolio van Kensington integreert een stevige, lederen iPad-beschermhoes met een toetsenbordje. Dat laatste is gemaakt uit één grote lap soepel rubber. Rubber kan tegen een stootje, is eenvoudig te reinigen, beschadigt het iPadscherm niet en is dus ideaal voor doorgedreven mobiel gebruik.

Toetsenbord toch niet alles
Maar daar staat wel tegenover dat het typecomfort niet te vergelijken valt met dat van een echt toetsenbord. Blind typen op de kleine toetsen is mogelijk, maar ze reageren niet altijd en soms krijg je dubbele tekens. Onze ervaring is dat het typegevoel met KeyFolio weliswaar beter is, maar dat de foutenmarge bijna even hoog ligt als met het virtuele toetsenbord. We missen ook een rechter Shifttoets.

Tijdens het testen merken we dat niet alle iOS-apps zijn afgestemd op gebruik met een toetsenbord. Zo maken we met de app Office² HD een nieuw Google Docs-document aan, geven het een naam, maar een druk op de Entertoets levert vervolgens geen reactie op. We moeten op het iPadscherm met onze vinger op ‘OK’ drukken.

En zo zijn er nog wel meer gevallen waarbij je moet terugvallen op kortstondige touchbediening. De pijltjestoetsen bijvoorbeeld werken wel in schermen waar je tekst kunt ingeven, maar niet om ermee door de menu’s in iOS te navigeren.

De pijltjestoetsen zijn vooral handig om in teksten te navigeren, tekst te selecteren en te kopiëren en plakken. Op de KeyFolio zit ook een knop die de Home-toets van de iPad imiteert, en er zijn sneltoetsen voor volume, zoeken en mediacontrole.

Ruggesteun met bluetooth
In de hoes van de KeyFolio zit verder een steunflap waarmee je de iPad in horizontale stand en licht gekanteld op het toetsenbord laat rusten. Zo lijkt het net alsof je met een netbook aan het werken bent. Omdat het een draadloos toetsenbord betreft, moet je eerst bluetooth activeren op de iPad en vervolgens verbinding leggen door een pincode in te geven.

Dit hoeft maar één keer te gebeuren; daarna gaat alles automatisch. Het toetsenbord opladen gebeurt via een USB-kabel. Er is ook een aan-uitknop om stroom te besparen.

Kensington KeyFolio
Prijs: 79 euro (februari 2011)

PRO: blind typen mogelijk; stevige en kwalitatieve hoes; redelijk vlot teksten navigeren en bewerken.
CONTRA: geen rechter Shifttoets; hoes bedekt hoeken iPad niet; voegt veel gewicht toe.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business