Nieuws

Asus Sabertooth P67 & Gigabyte G1.Assassin

Moederborden moeten opvallen dezer dagen, anders worden ze al snel over het hoofd gezien. De opvallendste nieuwe creaties zijn ongetwijfeld de Asus Sabretooth P67 en de Gigabyte G1.Assassin. Nu komt het erop aan om al die pracht en praal om te zetten naar resultaten.

Gigabyte heeft met de G1-Killer-moederborden een opvallende reeks in handen. De G1.Assassin is het topmodel met maar liefst vier PCI-Express-sleuven om drie grafische kaarten van Nvidia of vier van AMD te installeren. Door gebruik van de X58-chipset heeft Gigabyte geen extra chip nodig om meerdere videokaarten te laten samenwerken.

De tweede grote troef van deze chipset is driekanaals DDR3-geheugen. Omdat het bord tjokvol zit, is het formaat ook lichtjes groter dan de ATX-standaard. Het is zeker geen XL-ATX-moederbord, maar hou er rekening mee dat je de afmetingen kent van je case voordat je de aankoop doet.

Meest opvallend is de Killer NIC-netwerkchip die voor betere netwerkprestaties zorgt en de processor minder belast. De Northbridge krijgt een grote koeler met vijf leds om aan te duiden hoe extreem je potentiële overklokprestaties zijn. De Southbridge is uiteindelijk de grote blikvanger met een koeler in de vorm van een wapenmagazijn. Er is zelf een kogel lichtjes zichtbaar aan de bovenkant.

Te laat?
De vraag luidt echter of dit moederbord niet wat te laat komt. Met de lancering van nieuwe Intel P67-moederborden lijkt het vreemd om nog terug te grijpen naar een X58-variant. Het is duidelijk dat dit bord ook specifiek is gericht op enthousiastelingen die het allerbeste in huis willen halen. Enige verplichting is een computercase met plexideur, want het zou zonde zijn om de G1.Assassin te verstoppen.

Asus heeft met de Sabertooth P67 een uniek moederbord gelanceerd. Op enkele plaatsen na is de hele bovenkant bedekt met een plastic cover. Hij is opvallend genoeg, maar valt er veel prestatiewinst te boeken dankzij die cover? Onze eerste indruk zorgt voor een belabberd resultaat.

De temperatuur lijkt zelfs wat de hoogte in te gaan met de plastic cover. Pas zodra je een koeler gebruikt met een ventilator die naar de processor toe blaast, merk je een betere koeling door de luchtcirculatie onder de plastic kap.

Overklokken
Qua mogelijkheden krijg je met de Asus Sabertooth P67 opvallend veel waarde voor je geld. Naast de vele USB- en SATA-aansluitingen heeft Asus het EFI-BIOS geïnstalleerd op dit moederbord. Het BIOS wordt overzichtelijker en de functies zijn handiger aan te passen.

Overklokken gaat ook bijzonder vlot met het BIOS dankzij duidelijke kanttekeningen. Kortom, alle functies die je zou willen hebben op een goed moederbord zijn aanwezig. Dit maakt van de Sabertooth P67 een indrukwekkend moederbord dat concurrerend is geprijsd.

Tijdens het schrijven van dit artikel meldt Intel ons dat alle nieuwe P67- en H67-moederborden een defecte chipset hebben gekregen. Dit defect zorgt voor prestatieproblemen op de vier sata300-poorten. Vanaf april zouden de nieuwe chipsets overal op zitten, dus informeer in de winkel om het goede moederbord aan te kopen.

Asus Sabertooth P67
Prijs: 199 euro (maart 2011)

PRO: apart design; EFI-BIOS; prijs.
CONTRA: plastic cover; weinig overklokmogelijkheden, zwakke geluidskaart.

Gigabyte G1.Assassin
Prijs: 529 euro (maart 2011)

PRO: opvallende vormgeving; overklokken; Killer NIC-chip.
CONTRA: groot formaat; prijs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business