Egypte sluit weer blogger op

In Egypte heeft het nieuwe regime een blogger veroordeeld tot drie jaar cel. De man uitte kritiek op het Egyptische leger.

De blogger in kwestie is de 26-jarige Maikel Nabil. Volgens Human Rights Watch gaat het om de ergste veroordeling tegen vrije meningsuiting sinds het land in 2007 zijn eerste blogger opsloot. “De straf is niet alleen enorm, maar werd bovendien uitgesproken door een militaire rechtszaak na een oneerlijk proces”, zegt Joe Stork, ondervoorzitter van Human Rights Watch in het Midden-Oosten.

Geen zitting
De jongeman werd op 28 maart in zijn huis in Caïro gearresteerd door het leger. Op 6 april zei de militaire rechter dat er op 10 april een beslissing zou vallen, nadat Nabils advocaten zouden kunnen pleiten. Maar op de 10e kregen zij te horen dat er geen zitting zou komen, en dat de rechter een vonnis zou vellen op 12 april.

Al is ook dat niet helemaal zo verlopen. Zo zegt een van Nabils advocaten tegenover Human Rights Watch dat hij op 11 april al merkte dat de zaak al was behandeld. Zonder dat zijn advocaten werden ingelicht.

Kritiek blijft gevoelig
In het verleden sloot Egypte regelmatig bloggers op die het niet eens waren met regime van president Moebarak. Na de opstanden nam het leger de macht over, maar dat heeft het duidelijk ook moeilijk met kritiek op het eigen regime.

Volgens de mensenrechtenorganisatie is de straf wel pas definitief na ratificatie door het hoofd van het militair district. Human Rights Watch vraagt dan ook dat het leger dit niet doet, alle klachten tegen Nabil laat vallen en hem vrijlaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business