Nieuws

Spotify beperkt gratis muziek

Muziekdienst Spotify gaat het gratis beluisteren van muziek inperken. In plaats van twintig uur per maand kunnen niet-betalende leden straks nog maar tien uur gratis muziek streamen.

De eerste zes maanden kunnen nieuwe gebruikers nog onbeperkt en gratis gebruikmaken van de dienst. Daarna wordt de duur dus beperkt en kan elk nummer ook maar vijf keer herbeluisterd worden. Dat maakte oprichter Daniel Ek bekend op zijn blog.

Oplossing voor piraterij?
Spotify wordt als hét antwoord gezien op piraterij. Het kreeg dan ook de steun van de industrie. Ook muziekliefhebbers zijn enthousiast. Alleen de artiesten zelf klagen dat ze te weinig ontvangen. De aanpassing is hier waarschijnlijk een antwoord op.

Spotify-gebruikers hebben de keuze tussen drie abonnementen. Met de gratis versie kan je dus tien uur, in plaats van de vroegere twintig uur, luisteren. Tussendoor wordt er af en toe reclame voorgeschoteld.

Vijf of tien euro per maand voor alle muziek
Voor vijf euro per maand kan je onbeperkt en reclameloos muziek beluisteren. Betaal je tien euro, dan krijg je enkele voordelen. Zo kan je dan muziek via je mobiele telefoon beluisteren of je favoriete nummers zelfs onbeperkt zonder internetverbinding afspelen.

Niet iedereen is blij met de veranderingen. Op de blog van oprichter Daniel Ek werden massaal reacties gepost. ‘Bye bye Spotify’, valt er te lezen. Toch zijn er ook mensen die de indamming wel kunnen waarderen. "Hopelijk gaan er nu meer mensen betalen en wordt Spotify nog beter", klinkt een van de reacties.

Geopend in België?
Volgens minister van Economie Vincent Van Quickenborne komt Spotify deze zomer naar België. Maar een woordvoerder van het bedrijf wil dit niet bevestigen. Spotify is momenteel beschikbaar in een tiental Europese landen waaronder Nederland. Binnenkort opent de streamingsite ook in de Verenigde Staten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business