Wat heeft Office 365 te bieden?

Met de publieke bèta van Office 365 zet Microsoft zijn kantoorsoftware voortaan online. ZDNet kreeg een rondleiding.

Qua functionaliteit is Office 365 ongeveer gelijk aan Office 2011, dat een jaar geleden werd gelanceerd. Het grote verschil is dat 365 volledig online gebruikt kan worden. De software krijgt bovendien elke drie à vier maanden een update. Dat wil zeggen dat abonnees in de toekomst altijd de nieuwste versie hebben.

Dat online geen afscheid van geïnstalleerde software betekent, kon je in ons artikel over de lancering van de open bèta al lezen. Maar online, of in de cloud, betekent ook dat je instellingen voor gebruikers volledig op afstand kunt regelen. De bedoeling is dat je één keer inlogt en vervolgens toegang krijgt tot alle (web)applicaties waar je als gebruiker rechten voor hebt.

[related_article id=”161452″]

Na het inloggen kan je bestanden op een SharePointserver online bewerken, desnoods tegelijk met andere collega’s. Die samenwerkingsmogelijkheid moet een antwoord geven op concurrenten zoals Google Docs.

In de demo die onze redactie van Microsoft kreeg, wordt onder meer getoond hoe zowel een Windows Phone 7 als een iPhone 4 zonder installatie met Office 365 aan de slag kan.

Wanneer het nodig is, kan je ook van op afstand aan schadebeperking doen. Wanneer je werktelefoon bijvoorbeeld kwijtraakt, kan je als gebruiker of administrator van op afstand je Office-documenten, e-mails en contactpersonen van het toestel wissen. Uiteraard zonder aan de onlineversie te komen.

Microsoft koppelt conversaties ook los van hun toepassing. Zo kan een e-mail overgaan in een chatgesprek, dat op zijn beurt wordt voortgezet in een videovergadering.

Ook moet het voor niet-technische gebruikers mogelijk zijn om eenvoudig wijzigingen door te voeren. Bijvoorbeeld aan de bedrijfswebsite.

Wie bezorgd is over zijn e-mails bij een overstap, kan probleemloos zijn oude mailbox integreren. Ook archiveren gebeurt online. In plaats van PST-bestanden op je pc te bewaren, zit dit voortaan in de cloud.

Flexibiliteit lijkt het sleutelwoord bij Office 365. Dat wil zeggen dat bedrijven per gebruiker en per maand de software kunnen huren, maar ook per gebruiker kunnen zeggen wat er wel en niet in dat pakket moet zitten. Dat moet vooral interessant zijn voor bedrijven die met seizoensarbeid werken. Bijvoorbeeld pretparken, waar een werknemer misschien wel een mailbox nodig heeft, maar geen toepassingen zoals Word en Excel.

Met Office 365 maakt Microsoft een grote stap richting online samenwerken. En er is duidelijk nagedacht over de concrete invulling. De 365-kantoorsoftware is daarmee een meer dan geduchte concurrent voor de online-alternatieven die de laatste jaren hun opmars maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business