Nieuws

Philips Brugge vreest voor toekomst

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips zal zijn tv-afdeling uitbesteden aan een joint venture waarin het zelf een minderheidsbelang heeft. De 370 personeelsleden van de tv-afdeling in Brugge zijn erg ontgoocheld. Ze vrezen dat de nieuwe eigenaar de afdeling zal opdoeken.

Voor zijn televisie-activiteiten sluit Philips een joint venture met TPV Technology, dat de controle krijt over het tv-merk Philips. Philips krijgt dertig procent van het samenwerkingsverband in handen, TPV krijgt de rest. Zo wil het bedrijf een deel van het financiële risico uitbesteden en tegelijkertijd de merknaam op televisies behouden.

De televisie-activiteiten zijn voor Philips al langere tijd verliesgevend. In het eerste kwartaal van dit jaar werd een negatief bedrijfsresultaat gehaald van 106 miljoen euro.

Kroonjuweel verpatst
Philips heeft een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor televisies in Brugge. De elektronicaproducent zette onlangs het huurcontract voor die Brugse vestiging stop en is op zoek naar een nieuwe locatie op de as Brugge-Brussel. In het Brugse centrum werken driehonderd medewerkers van elf nationaliteiten en een zeventigtal externen.

Het personeel bij Philips Brugge is zwaar ontgoocheld over de beslissing van het elektronicabedrijf. "Philips verpatst zijn kroonjuweel binnen de televisiemarkt voor amper dertig procent aandelen", zegt Danny Vandenbroucke (LBC).

De vakbonden vragen zes jaar werkgarantie. Maar de directie zou zelfs geen werkgarantie tot eind 2012 kunnen afgeven. TPV moet volgens de afspraken nog minstens zes jaar televisies produceren onder de merknaam Philips.

"De situatie is zeer uitzonderlijk. We vrezen dat TPV op korte termijn onze kennis wil, om door te stoten op de Europese markt, en dat het daarna zal gedaan zijn met ons innovatiecentrum. Momenteel hebben wij de kennis in huis voor de productie van netwerk- en 3D-televisies. Op een aantal vlakken zoals de inkoop en logistiek staat TPV nu al sterker", zegt Vandenbroucke.

Van Brugge naar Gent
De werknemers hebben hun medewerking aan een eventuele verhuis naar Gent voorlopig gestaakt. Ze willen eerst duidelijkheid over de werkzekerheid. Vorige week raakte bekend dat Philips het huurcontract voor zijn vestiging in Brugge heeft stopgezet. Eind 2012 moet het bedrijf verhuizen.

"De directie wil naar Gent omdat er in Brugge weinig medewerking is van het stadsbestuur. Als vakbonden zouden we liever in Brugge blijven. In Gent kan het kenniscentrum wel midden tussen andere innovatieve bedrijven en de universiteit worden ingepland, wat mogelijk meer toekomst biedt", besluit Vandenbroucke.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business