Nieuws

Informant Wikileaks naar betere gevangenis

De Amerikaanse soldaat Bradley Manning wordt na kritiek op zijn maandenlange eenzame opsluiting overgeplaatst naar een betere militaire gevangenis. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie officieel bekendgemaakt. Manning wordt ervan verdacht de bron te zijn van de geheime documenten die door de klokkenluiderssite Wikileaks zijn onthuld.

Manning werd sinds juli in afwachting van zijn proces vastgehouden in de gevangenis op de marinebasis Quantico buiten Washington. Zijn nieuwe thuis wordt de pas geopende militaire gevangenis van Leavenworth in Kansas. Op verzoek van zijn advocaat werd Manning onderzocht of hij mentaal geschikt is een rechtszaak bij te wonen.

De 23-jarige Manning wordt ervan verdacht illegaal honderdduizenden militaire en diplomatieke documenten te hebben doorgespeeld aan Wikileaks. De klokkenluiderssite lekte de informatie op zijn beurt door naar enkele gerenommeerde kranten, die de Amerikaanse regering en diplomatie zwaar in verlegenheid brachten.

Wantoestanden
Defensie geeft toe dat de overplaatsing deels te wijten is aan de "toestand in Quantico". Mannings advocaat had herhaaldelijk geprotesteerd tegen de omstandigheden waarin zijn cliënt was opgesloten. Hij zal alleen in een kleine cel, waar hij 23 uur per dag moest verblijven. Hij werd dagelijks gefouilleerd en kreeg geen lakens, uit vrees dat hij zelfmoord zou plegen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business