Nieuws

Microsoft gaat Skype kopen

Microsoft gaat de internettelefoniedienst Skype kopen. Het Windows-concern zou voor de overname 7 tot 8 miljard dollar gaan betalen, zo schrijft de Wall Street Journal. Het zou de grootste overname zijn uit de geschiedenis van Microsoft.

De prijs is volgens de krant mogelijk het resultaat van een biedstrijd, aangezien Skype ook gesprekken gevoerd zou hebben met Google en Facebook. Microsoft kan de internettelefoniedienst alvast goed gebruiken voor zijn momenteel zwakke smartphone-tak.

Videobellen via internet
Skype stelt gebruikers in staat om kosteloos via internet te telefoneren, ook met videobeelden. De dienst werd in 2003 gelanceerd door twee software-ontwikkelaars, Niklas Zennstrom en Janus Friis, en telt vandaag 663 miljoen geregistreerde gebruikers. Weliswaar maken slechts 8,8 miljoen van hen gebruik van betaalde diensten.

[related_article id=”161452″]

Skype ging in 2005 nog voor voor 2,6 miljard dollar over de toonbank. Het e-commercebedrijf eBay kocht Skype op, maar verkocht amper vier jaar later alweer 70% van de aandelen aan privé-investeerders, onder wie het durfkapitaalfonds Silver Lake Partners, de internetinvesteerder Index Ventures en een groot Canadees pensioenfonds.

Kassa
Zij staan nu op het punt om langs de kassa te passeren. De waardering van Skype bedroeg in 2009 slechts 2,75 miljard dollar, vandaag zou dat zowat het drievoudige zijn. Skype draait vandaag een omzet van 860 miljoen dollar, maar maakte in 2010 nog 7 miljoen dollar verlies.

Met een waarde van bijna 8 miljard zou dit de grootste overname kunnen worden uit de 36-jarige geschiedenis van Microsoft, een bedrijf dat van oudsher terugschrok voor zulke grote transacties.

Microsoft zou Skype onder meer kunnen integreren in zijn Office-kantoorsoftware, die nog steeds een zeer belangrijke inkomstenbron is voor het softwareconcern uit Seattle.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business