Nieuws

Waarom heeft Google zowel Android als Chrome OS?

Internetgigant Google maakt ook software. Het bedrijf heeft nu zelfs twee besturingssystemen. Maar waarom zou je er eigenlijk twee maken?

Google onderhoudt Android als besturingssysteem voor mobiele telefoons en tabletcomputers. Het werkt ondertussen ook voort aan Chrome OS, een besturingssysteem voor netbooks. Op de eerste dag van de Googleconferentie I/O ging het vooral over het eerste besturingssysteem, op de tweede dag over het tweede.

Chrome OS en Android hebben elk een verschillend doel voor ogen. Android moet al je toepassingen lokaal draaien, op de telefoon of de tabletcomputer. Chrome OS heeft de bedoeling zo weinig mogelijk software op de computer te hebben en de toepassingen zo veel mogelijk op het internet te laten.

[related_article id=”158901″]

Beide blijven
Volgens Google is er genoeg plaats onder de zon om beide besturingssystemen te laten bloeien. De grootste concurrenten hebben immers ook twee verschillende besturingssystemen: Apple heeft Mac OS X en iOS, Microsoft heeft Windows 7 en Windows Phone 7.

En toch liggen de twee besturingssystemen dichter bij elkaar dan die van Apple en Microsoft. Googles belangrijkste onderdeel van zowel Chrome OS als Android is immers de cloud. Google heeft zoveel diensten op het internet staan dat het zwaartepunt van beide besturingssystemen niet lokaal bij de gebruiker ligt, maar op de servers van Google, ergens op het internet.

Cloud centraal
De twee technologieën zijn dus toch niet zo heel verschillend in hun uiteindelijke doel: mensen zo snel mogelijk in de cloud krijgen. Alleen zijn de twee platformen helemaal incompatibel. Ontwikkelaars kunnen geen toepassingen maken voor de twee omgevingen tegelijk.

Het is dus verbazend dat Google toch de moeite wil doen om de twee platformen te blijven ontwikkelen. En toch besteedde Google een hele dag aan elk van de twee omgevingen op de conferentie Google I/O.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business