Een Franse handelsrechtbank heeft een bedrijf 25.000 euro schadevergoeding aangerekend omdat het een concurrent had verwijderd van Wikipedia. Rentabiliweb merkte midden 2008 dat zijn bedrijfsnaam was verdwenen uit een artikel over microbetalingen. De verwijdering bleek te zijn gedaan vanaf een IP-adres van de concurrent, Hi-Média. Daarna barstte een heel juridisch gevecht los, volgens de Franse […]


Een Franse handelsrechtbank heeft een bedrijf 25.000 euro schadevergoeding aangerekend omdat het een concurrent had verwijderd van Wikipedia.

Rentabiliweb merkte midden 2008 dat zijn bedrijfsnaam was verdwenen uit een artikel over microbetalingen. De verwijdering bleek te zijn gedaan vanaf een IP-adres van de concurrent, Hi-Média. Daarna barstte een heel juridisch gevecht los, volgens de Franse site PC INpact.

Rentabiliweb berekende dat het 150.000 euro schade had geleden, een forfait. Dat bedrag werd door de rechter radicaal afgewezen. Het bedrijf kon immers op geen enkele manier hardmaken dat de geleden schade echt zo hoog lag. En Wikipedia is niet de aangewezen plaats waar mensen op zoek gaan naar een leverancier van middelen voor microbetalingen, oordeelde de rechter. Uiteindelijk kwam de schadevergoeding op 25.000 euro te liggen.


Nog meer schade
Daarmee was de kous niet af, want Rentabiliweb bleek er zelf ook wat van te kunnen. Het blogde onder andere beschuldigingen dat Hi-Média ook actief zou zijn in de porno-industrie. Rentabiliweb werd door de rechter ook schuldig bevonden aan andere antimededingingspraktijken.

En dus ging er ook een schadevergoeding in de andere richting. Maar die lag met 100.000 euro wel een stuk hoger.