Nieuws

Cloud Engines Pogoplug Video

Wat krijg je als je een opslagdienst zoals Dropbox combineert met een NAS-apparaat? Het antwoord is de Pogoplug, een kastje dat de inhoud van alle aangesloten USB-schijven deelt via het internet.

Het succes van de originele Pogoplug – die overigens nog maar 79 euro kost – heeft ervoor gezorgd dat Cloud Engines het aanbod ging diversifiëren. Een test van de Pogoplug Video.

We steken het niet onder stoelen of banken: de Pogoplug is een van onze favoriete opslagapparaten. Niet dat we leken zijn, maar de eenvoud waarmee je bestanden kunt delen is werkelijk ongezien. Samengevat: de ontvanger krijgt een e-mail met daarin een link. Klikt hij erop, dan kan hij de gedeelde documenten meteen bekijken en downloaden. Deel je bijvoorbeeld een fotoalbum, dan zie je zelfs een mooie fotoshow in je webbrowser. Ideaal voor bijvoorbeeld fotografen die hun portfolio aan een select publiek willen tonen.

Videovariant
Nu is er dus de Pogoplug Video, een versie die eigenlijk alleen maar videostreaming toevoegt. En dat niet alleen via UPnP of vanuit de webbrowser, maar ook via apps voor iOS en Android. Zet je Pogoplug vol met videobestanden, die je vervolgens thuis of onderweg (via 3G) kunt bekijken op je laptop, smartphone of tablet.

Cloud Engines stopte daarvoor een snellere verwerkingschip in de Pogoplug Video, die overweg kan met Full HD-video. Bij de gewone Pogoplug moet video eerst omgezet worden, en dat neemt veel tijd in beslag. Nog een knappe toevoeging: sluit een videocamera die opneemt in AVCHD aan op de Pogoplug Video, en je kunt rechtstreeks opnames streamen.

De lokaal te installeren Pogoplug-software kreeg eveneens een stevige update. Om te beginnen maakt deze software voor iedere Pogoplug een schijfletter aan op je computer, ook al bevindt die zich buiten je thuisnetwerk. Erg handig, want zo kun je met een simpele kopieeropdracht in Windows bestanden van en naar je Pogoplug kopiëren.

Ook mappen en bestanden op je computer zijn via de Pogoplug te delen met anderen. Hiervoor moet de computer uiteraard wel aanstaan, maar het is een mooie oplossing voor wie geen zin heeft om zijn huidige opslagsysteem te verhuizen naar een schijf die aan de Pogoplug hangt.

Lastig videostreamen
Ook jammer dat het videostreamen in de praktijk niet altijd van een leien dakje loopt. Binnen het thuisnetwerk streamen naar een Xbox 360 lukt perfect, en ook weergave via apps op de iPad en iPhone verloopt zoals verwacht, zelfs met een behoorlijke beeldkwaliteit. Hetzelfde via het internet doen blijkt echter problematisch.

Videobestanden worden helemaal niet of pas na lang wachten gestart en soms meteen weer afgebroken. In het beste geval zien we onze filmpjes met veel haperingen. Op meerdere apparaten tegelijkertijd een (verschillend) videootje bekijken is er ook al niet bij, zelfs niet binnen hetzelfde thuisnetwerk. Met een 3G-verbinding doen zich dezelfde problemen voor.

Wat wel lukt is inloggen via my.pogoplug.com en de films bekijken vanuit de webbrowser. De Pogoplug Video houdt daarbij rekening met onze beperkte uploadsnelheid van 1 Mbit/s, met als resultaat uitermate blokkerige video waar nauwelijks naar te kijken valt.

Er is dus nog veel werk aan de winkel om van dit veelbelovende apparaatje een aanrader te maken. Ook de hoge prijs is moeilijk verteerbaar.

Cloud Engines Pogoplug Video
Prijs: 199 euro (augustus 2011)

PRO: tot vier USB-opslagapparaten aansluitbaar; handig delen; apps beschikbaar voor de meeste platforms.
CONTRA: maakt te veel lawaai; onstabiele videostreaming; geen ondertitels bij films.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business