Nieuws

Steve Jobs: een carrière in beelden (2)

(vervolg van Steve Jobs: een carrière in beelden; lees hier deel 1.)

Na de terugkeer van Steve Jobs naar Apple in 1996 begon de firma gestaag uit het dal te kruipen.

De strategie van Jobs heeft haar tijd nodig, maar langzaam kruipt Apple uit het dal. Nieuwe producten verschijnen, waarvan sommige succesvol zijn – zoals de iPod – en andere floppen, zoals de Cube. Maar globaal genomen begint Apple zijn eigenzinnige koers te varen.

[related_article id=”158256″]

Zo breidt het uit naar de muziekverkoop, met de opening van de iTunes Store. Niemand voorspelt bij de lancering dat de Store de grootste muziekverkoper ter wereld zal worden.

Jobs neemt even afstand van Apple vanwege pancreaskanker. In januari 2009, na een jaar waarin hij aanzienlijk wat gewicht verliest, kondigt Steve aan dat hij tot en met juni vrij zal nemen. Later wordt bekend dat hij tijdens zijn afwezigheid een levertransplantatie heeft ondergaan.

Hoongelach
Onder Jobs zoekt Apple steeds vaker nieuw terrein op. Vaak onder hoongelach. Zo ridiculiseert Microsoft-topman Steve Ballmer de eerste iPhone en wordt er ook bij concurrerende gsm-fabrikanten gegniffeld bij de gedachte dat Apple ooit een plekje zou veroveren in de telecomwereld. Ondertussen is Apple de grootste fabrikant van smartphones ter wereld.

Even schokkend is de keynote van Steve Jobs op 6 juni 2005, wanneer hij voor een verstomd publiek aankondigt dat Apple volledig zal overschakelen naar Intel-chips. Begin 2006 verschijnen de eerste Macs op basis van Intels. Het is een belangrijke beslissing, omdat het Macs toegankelijker maakt voor een breed publiek. Onder meer omdat switchers naast Mac OS X nog Windows kunnen draaien.

De iPad
Na het verdwijnen van de Newton PDA blijven er ook hardnekkig geruchten circuleren dat Apple sleutelt aan een nieuwe mobiele computer. In 2010 stelt Jobs de iPad voor, volgens velen het toestel waar Jobs altijd van droomde. De iPad blaast nieuw leven in de tabletmarkt, die voorheen alleen interessant was voor niches.

Op 25 augustus 2011 verstuurt Jobs de brief die al een tijdje verwacht werd. Daarin laat hij weten dat hij niet langer in staat is om als CEO te functioneren. Hij blijft aan als voorzitter van de directieraad van Apple, maar compaan Tim Cook wordt de nieuwe algemeen directeur. Hij vertrekt op een moment dat Apple een nieuw en spectaculair hoofdkwartier plant, een futuristische cirkel op de locatie – terug naar de roots – van HP.

Enorme invloed
Onder Jobs groeide Apple uit tot een bedrijf dat eerst vooral designmatig een enorme invloed had, maar ook heel sterk werd in het (her)verpakken van technologie tot iets heel toegankelijks. Tegelijkertijd wist Jobs – met dank aan mensen als Cook – Apple ook zeer goed te stroomlijnen.

Door slimme deals met leveranciers en een uitgekiende logistieke keten wist Jobs een bedrijf te creëren met marges waar andere hardwarebedrijven alleen maar van kunnen dromen. 2011 was dan ook het jaar dat Apple het bedrijf werd met de grootste marktkapitalisatie ter wereld, groter dan energiegigant Exxon.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business