Nieuws

Nieuw oledscherm laat zich uitrekken

Onderzoekers hebben een prototype gemaakt van een oledscherm dat je kan plooien en tot 45 procent uitrekken. Het is de eerste stap naar opvouwcomputers.

Het scherm kan nog niet erg veel. Een blauw vierkantje is alles wat dit prototype kan weergeven. Hoewel dit niet erg indrukwekkend lijkt, bewijst het wel dat alle onderdelen van een plooibaar scherm werken.

Nieuw OLED-scherm laat zich uitrekken

Eerder waren er al flexibele oledschermen. Maar die kon je hoogstens buigen. Het meest buigbare scherm kun je rond een potlood wikkelen. Maar echt plooien, dat zit er niet in. Het huidige prototype kun je wel plooien. En je kunt het 45 procent uitrekken.

Toepassingen
Waarvoor kan zo’n scherm nu eigenlijk dienen? Een opvouwbare, of toch minstens oprolbare tabletcomputer bijvoorbeeld. Die berg je dan compact op in je jas. Maar zo’n scherm heeft ook futuristischere toepassingen, zoals draagbare elektronica of een robothuid. Je maakt er zelfs een telefoon mee die je kunt oprekken tot tabletcomputer.

De onderzoekers van de UCLA zijn erin geslaagd om alle onderdelen van het oledscherm rekbaar te maken: de elektroden, de halfgeleider en het diëlektrikum.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business