Fiber to the home, supersnel internet via glasvezelkabels tot in je woning, wint vooral in Oost-Europa aan populariteit. Nederland daalt in de hitparade. Het aantal Europeanen met een FTTH-verbinding steeg in de eerste helft van dit jaar met 24 procent. Dat blijkt uit cijfers van sectorraad FTTH Council Europe (pdf). Eind juni genoten 5 van […]


Fiber to the home, supersnel internet via glasvezelkabels tot in je woning, wint vooral in Oost-Europa aan populariteit. Nederland daalt in de hitparade.

Het aantal Europeanen met een FTTH-verbinding steeg in de eerste helft van dit jaar met 24 procent. Dat blijkt uit cijfers van sectorraad FTTH Council Europe (pdf). Eind juni genoten 5 van de 28 miljoen Europese huishoudens die een glasvezelkabel tot aan de deur hebben van supersnel internet.

Oost versus West
Opvallend is dat vooral de Baltische staten en nieuwe EU-leden een belangrijk aandeel in die stijging hebben. Zo komen Hongarije en Oekraïne uit het niets binnen op plaatsen 11 en 16 van de ranglijst van de FTTH Council Europe. Daarin worden de landen waar minstens één procent van de huishoudens voor fiber to the home of fiber to the building kan intekenen opgesomd.


De Scandinavische landen voeren de lijst aan, maar grootmachten als Groot-Brittannië, Duitsland en Spanje ontbreken in de top 20. Nederland is wel vertegenwoordigd, maar het daalt voor het tweede jaar op rij en staat nu op plaats dertien.