Nieuws

De nadelen van een tablet-pc

Ruim tien procent van alle verkochte computers is een tablet-pc. En dat voor een toestel dat met de iPad pas anderhalf jaar geleden werd ge(her)lanceerd.

Ook heel veel zakenlui zwichten voor een tablet. Maar voordat ze hun ultraportable laptop inruilen, moeten ze toch een aantal elementen in het achterhoofd houden. Want een tablet heeft zo zijn minpunten.

1. Toetsenbord
Doordat een toetsenbord ontbreekt is een tablet in principe niet geschikt om veel en lange teksten te typen. Dat is niet echt productief. Daarom koppelen veel managers er een extern fysiek toetsenbord aan.

Dan is er nog de vraag of je ook een muis kunt aansluiten op je tablet-pc. Dat lukt niet altijd en dus moet je het scherm blijven aanraken als je bijvoorbeeld de cursor wilt verplaatsen. Er zijn ook specifieke toepassingen als Swype, eveneens vrij populair op de smartphonemarkt. Dat programma biedt een alternatief voor de standaardtoetsenborden.

2. Office
De grootste uitdaging bij het werken met een iPad of andere tablet zijn de bestanden, en niet in het minst de bestanden van Microsoft Office die in het bedrijfsleven schering en inslag zijn. Je ontvangt dagelijks Word-, Excel- of Powerpointbestanden als bijlage.

Je moet dan over een speciale applicatie beschikken die deze bestanden niet alleen kan inzien, maar ook kan wijzigen. Er bestaan oplossingen, zoals Documents to Go dat op meerdere tablets werkt, waarmee je Microsoft Office-bestanden kunt bewerken en opslaan op je tablet.

Een synchronisatiesysteem binnen de software zorgt ervoor dat de veranderingen die je op je tablet maakt ook op je pc thuis of op het werk worden doorgevoerd.

3. Opslag
Een tablet-pc zoals de iPad in zijn laatste versie biedt 16, 32 of 64 gigabyte aan opslagcapaciteit. Dat is geen gigantische hoeveelheid, aangezien een doorsneelaptop tussen de 160 en 500 gigabyte biedt.

Vaak ontbreekt het op een tablet aan opslagcapaciteit, waardoor je kiest voor de mogelijkheid om je belangrijkste bestanden via internet (lees: de cloud) te kunnen raadplegen. Een oplossing daarvoor zijn toepassingen als Dropbox, waarmee je gemakkelijk bestanden via de cloud uitwisselt.

4. Apps
Niet alleen qua hardware, maar ook in software zijn er nog beperkingen. Het aantal toepassingen voor tablets is vaak nog een stuk beperkter dan die voor een pc.

Als je een zakelijke applicatie moet gebruiken waarvoor geen app bestaat, kun je terecht bij speciale toepassingen zoals LogMeIn of TeamViewer. Vaak gaat het om andere apps dan op je pc. Pages, Numbers en Keynote zijn bijvoorbeeld de iPad-broertjes van respectievelijk Word, Excel en PowerPoint.

5. Mobiel
Een tablet is een mobiel toestel en dan is een alomtegenwoordige connectie natuurlijk een noodzaak. Je bent mobiel door de ingebouwde wificonnectiviteit, maar ook door de aansluiting op het mobiele datanetwerk. Iedere belangrijke tabletleverancier biedt een 3G-versie van het apparaat.

En uiteraard moet je, in het geval van een laptopvervanger, ook kiezen voor een tablet met een ‘groot’ scherm, zoals de Apple iPad en Samsung Galaxy Tab 10.1 er eentje bieden.

6. Batterij
Om af te sluiten toch een domein waarin tablets een streepje voor hebben. Tablets gaan doorgaans qua autonomie zo goed als een werkdag mee, wat een betere prestatie is dan je laptop.

Als je je tablet belangrijk maakt, zul je er ook voor moeten zorgen dat de batterij van het apparaat voldoende energie levert om er een dag op te kunnen werken. Een bescherming met ingebouwde accu blijft wel een aanrader, zeker wanneer je vaak onderweg doorwerkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business