Nieuws

Laptop met wifi vertraagt zaadcellen

Argentijnse wetenschappers stellen in een rapport dat de elektromagnetische straling van de wifiverbinding in een laptop kan leiden tot tragere zaadcellen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Conrado Avendano, een biochemicus aan het Nascentis Center of Reproductive Medicine in Argentinië, samen met een team van wetenschappers. Ze plaatsten het zaad van 29 donoren in een schaaltje drie centimeter van een laptop die actief verbonden was met wifi.

Volgens persbureau Reuters stelde het team bij die test “een significante vermindering in de beweging van het sperma en een toename van de DNA-fragmentatie” vast. Stalen die naast een laptop zonder actieve wifiverbinding staan, vertonen minder afwijkingen. In beide gevallen werd wel dezelfde hoeveelheid dode zaadcellen aangetroffen, wat hoogstwaarschijnlijk te maken heeft met de warmte afkomstig van de laptop.

[related_article id=”152275″]

Ook tablets en smartphones
De wetenschappers zeggen zelf dat er nog meer onderzoek nodig is om tot definitieve conclusies te komen, maar de vaststellingen doen wel nadenken over hoe we omgaan met laptops. Enkele jaren geleden raakte al bekend dat het voor mannen niet gezond is om een laptop op je schoot te gebruiken, omdat de warmte van het toestel slecht is voor de vruchtbaarheid.

Met deze resultaten lijkt bovendien de kans groot dat andere toestellen met wifi, zoals tablets en smartphones, een soortgelijk risico veroorzaken. Zeker als je er bij stilstaat waar zo’n smartphone het merendeel van de dag wordt bewaard.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business