Minder pc’s verkocht in eindejaarsperiode

Wereldwijd zijn er minder computers verkocht in het vierde kwartaal van 2011. Volgens analist Gartner is er een daling van 1,4 procent op jaarbasis.

Het onderzoeksbureau zegt dat de pc-industrie gezond is, maar dat de eindejaarsperiode ongewoon zwak was. Volgens Gartner was de economische onzekerheid in Europa een domper. Maar ook in de VS, waar de vooruitzichten beter zijn, bleef de vraag beperkt.

Stijgers en dalers
In totaal zijn er in het vierde kwartaal van 2011 92.171.280 pc’s verkocht. Daaronder vallen desktops, laptops en minilaptops, maar geen tablets. Grootste verkoper blijft HP met 14,7 miljoen stuks, al doet het bedrijf het daarmee 16,2 procent slechter dan in het vierde kwartaal van 2010.

Minder pc's verkocht in eindejaarsperiode volgens Gartner.

Lenovo en Dell staan op de tweede en derde plaats met respectievelijk 12,9 miljoen en 11,6 miljoen stuks. Zij doen het daarmee wel beter dan een jaar eerder. Grote verliezer in de top vijf is Acer, dat met 6,2 miljoen pc’s 18,4 procent minder verkoopt. Asus daarentegen stijgt met 20,5 procent en verkocht 6,2 miljoen computers.

Geen compensatie
“De gezonde zakelijke pc-markt evenals de groei in opkomende landen compenseert zwakte in volwassen markten niet, waardoor de groei negatief is”, zegt Gartners hoofdanalist Mikako Kitagawa in een verklaring.

De overstromingen in Thailand, die momenteel zorgen voor een tekort aan harde schijven en stijgende prijzen, hebben volgens Gartner weinig invloed gehad op de eindejaarsverkoop. Wel waarschuwt het bedrijf dat er een tekort kan komen in de eerste helft van dit jaar dat de rest van 2012 kan blijven aanslepen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business