Nieuws

Muziek luisteren en delen met Spotify

Intro

Dat onlinemuziekdienst Spotify sinds kort beste vriendjes met Facebook is, zul je geweten hebben. Standaard wordt de muziek die je beluistert voortaan doorgeseind naar het sociale netwerk, zodat vrienden meteen weten welke muzikale paden je op dat moment bewandelt.

Daarnaast biedt Spotify je nog talloze manieren om je muziek en afspeellijsten te delen met de buitenwereld. Welke dat zijn en hoe je die koppeling met Facebook al dan niet tijdelijk kan uitschakelen, lees je hier.

STAP 1: Aan de slag

Surf naar www.spotify.com en klik op AANMELDEN. Bizar genoeg toont de Spotify-pagina nu twee knoppen naast elkaar. Als je nog geen account hebt, moet je de linkse (groene) knop hebben. Ben je recent nog op Facebook geweest, dan zie je hier meteen al jouw gegevens staan.

Klik op REGISTREREN om een Free-account aan te maken, wat betekent dat je gratis muziek mag beluisteren, die weliswaar af en toe onderbroken wordt door reclame. Via de knop DOWNLOADEN kan je Spotify nu binnenhalen. Meteen word je geconfronteerd met het betaalmodel van Spotify.

Wil je graag muziek afspelen op andere hardware dan je computer, dan moet je voor het Premium-abonnement gaan. Daarmee kan je muziek streamen met 320 Kbit/s, ook mobiel.

 

STAP 2: Maak een speellijst

Nu kan je afspeellijsten maken van albums en tracks. Zoek muziek, klik met de rechtermuisknop op de albumhoes of tracknaam en selecteer TOEVOEGEN AAN. Je hebt dan de keuze om de liedjes in een bestaande afspeellijst te stoppen of een nieuwe lijst te maken.

Wil je tracks toevoegen aan een tijdelijke afspeellijst, dan kies je WACHTRIJ. Let wel: deze afspeellijst wordt niet bewaard als je Spotify afsluit. Zowel de afspeellijsten als de afspeelwachtrij vind je terug in de balk aan de linkerkant van het Spotify-venster.

 

STAP 3: Doe eens sociaal

De bedoeling van Spotify is ook dat je sociaal naar muziek luistert. Dat kan in Spotify op tal van manieren en plaatsen, telkens met het icoontje DELEN, een vierkantje met een pijltje dat naar buiten wijst. Vind ik een liedje geweldig, dan kan ik daar bijvoorbeeld op klikken om een bericht te plaatsen op Facebook, Twitter, Spotify zelf, of via Windows Live Messenger.

Maar je kan links naar liedjes en albums bijvoorbeeld ook via mail delen. Klik met de rechtermuisknop op een track en selecteer HTTP-LINK KOPIËREN of SPOTIFY-URL KOPIËREN. Nu kan je die link gewoon in een e-mail plakken. Stel, ik heb een Spotify-vriend die ik dringend wat muziekcultuur moet bijbrengen. Dan kan ik ook een liedje naar die vriend in de rechterkolom slepen.

Hij krijgt het dan in zijn inbox en heeft geen excuus meer om nog nooit van Springsteen gehoord te hebben.

 

STAP 4: Volgen en gevolgd worden

In de rechterkolom van Spotify zie je al je Facebookcontacten die de muziekdienst gebruiken. Als je op een persoon klikt, zie je meteen welke afspeellijsten hij deelt. Door op de knop ABONNEER te drukken, verschijnt die afspeellijst in de kolom links, zodat je hem snel terugvindt.

Zoals gezegd zal Spotify automatisch de titels van muziek die je afspeelt op je Facebook-pagina plaatsen. Wil je die koppeling tijdelijk uitschakelen, dan ga je in Spotify naar het SPOTIFY-menu (Mac) of BESTAND (Windows) en klik je op PRIVÉ SESSIE.

De permanente afkoppeling krijg je door in hetzelfde menu (Mac) of bij BEWERKEN (Windows) op VOORKEUREN te klikken en het vakje bij POSTEN NAAR FACEBOOK INSCHAKELEN uit te vinken.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business